Jokaisella potilaallani on oikeus hoitoon

Kuvateksti
Kuva: Canva

Sairaanhoitajana olen hoitanut muun muassa päihderiippuvaisia, yhä uudelleen itsemurhaa yrittäviä ja pedofiileja. Kuulen usein kysyttävän, miksi heitä pitäisi hoitaa. Minulla on kysymykseen vain yksi vastaus. Jokaisella potilaallani on oikeus hoitoon.

Ihmisarvo on jakamaton oikeus. Siksi potilaani saa ilman syrjintää tarvitsemaansa hoitoa huolimatta siitä, kuka hän on ja mitä hän on tehnyt tai jättänyt tekemättä. 

Hoitajana työskentelen potilaani rinnalla. Joskus mikään ei riitä. Silloin työskentelen potilaan ja hänen läheistensä kanssa potilaani viimeiseen hengenvetoon saakka. Se on eettinen velvollisuuteni.

Minulta on kysytty, enkö ajattele, miten kallista hoito on tai mitä pahaa potilaani on voinut toiselle tehdä? Kyllä minä sitä sairaanhoitajana ajattelen, mutta minä en ole Jumala. En jaa oikeutta ihmisille. 

Seuraan yhteiskunnan kovenevia arvoja huolestuneena. Mielipiteitä vaikkapa siitä, kuka ansaitsee elää tai päästä hoitoon. Minulle vastaus on selvä, koska sairaanhoitajana tehtäväni on yksinkertainen. Hoitaa jokaista potilasta parhaani mukaan.

Minulle sanotaan usein, että vaikkapa päihderiippuvuus on itse aiheutettu. Siksi päihderiippuvaisen toistuva hoito on turhaa. Epäilen, ettei puhuja ymmärrä riippuvuudesta silloin vielä mitään.

Ja kyllä. Minuakin turhauttaa joskus hoitaa potilastani toistuvasti aiempaa huonovointisempana. Joskus olen kadottamassa kaiken toivoni potilaani tilan suhteen. Silti työni on olla se ammattilainen, joka kuuntelee, hoitaa ja kannattelee toivoa toivottomaltakin tuntuvissa tilanteissa.

Sairaanhoitajana olen toiminnastani vastuussa ensisijaisesti sille potilaalle, joka kulloinkin tarvitsee apuani. Katson päivittäin silmästä silmään sekä inhimillistä kärsimystä että toipumisen mukanaan tuomaa huojennusta. Ihmiselämän suojeleminen kaikissa elämän vaiheissa on yksi tärkeimmistä tehtävistäni.

Onko tällainen työ sitten raskasta? Kieltämättä on. Mielenterveyden hoitotyö on raskasta, taitoa vaativaa ja joskus kiittämätöntä työtä, joka ei sovellu kenelle tahansa. Samaan aikaan työni on tärkeää, mielenkiintoista ja haastavaa. Se on helpompaa niinä päivinä, kun omassa henkilökohtaisessa elämässäni on tyyntä.

Ihmismieli on sitkeä, mutta voi murtua. Siksi oman mielenterveyden suhteen kannattaa olla nöyrä. Pidän aina mielessä, että voin joskus sairastua mielenterveydenhäiriöön. Sairaanhoitajan ammatti kun ei suojaa minua sairauksilta. Sairastuttuani ainoa toivoni olisi, että jokaisella potilaalla on oikeus päästä hoitoon. Myös minulla.

Lue myös: Tältä hoitajasta tuntuu, kun työyksikkö suljetaan

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Suosittelemme sinulle

Tehy
Julkaisupäivämäärä
23.3.2021
Tehy
Julkaisupäivämäärä
7.4.2021