Kuva: Canva

Kuka meistä on rivihoitaja tai jouluhessu?

Kuulin jälleen vakituisessa toimessa olevan hoitajan suusta epäilyn, pärjäisikö rivihoitaja hänen työssään. Saman hoitajan joululomaa tulee kuulemma sijaistamaan ”jouluhessu”. Sitä kuunnellessani mietin, miten paljon hoitajan ajatusmaailmasta oppii pelkästään hänen käyttämästään puhetavasta. Vaikkapa sen, kuinka paljon tai vähän hoitaja arvostaa kollegaansa ja hänen tekemäänsä työtä.

Itse ajattelen meidän kaikkien olevan aina samassa rivissä. Olemme sitten töissä teholla, terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Olen tehnyt urani pääosin erilaisilla erikoissairaanhoidon psykiatrian osastoilla. En pärjäisi tuosta vain päivääkään sairaanhoitajana esimerkiksi hoitajakollegoideni terveyskeskus- tai kotihoitotyössä. Siksi kysymykseni kuuluu, kuka meistä on tässä tapauksessa rivihoitaja?

Jokaista hoitajaa tarvitaan, jotta hoitoketjun kokonaisuus toimii. Se on mahdollista vain puhaltamalla yhteen hiileen. Arvostamalla jokaisen osaamista ja mielenkiintoa hoitotyötä kohtaan, ei lokeroimalla hoitajia eri kasteihin. Jos jokainen valmistuva rivihoitaja olisi vaikkapa vain kiinnostunut työskentelemään psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa, miten muiden sote-palveluiden kävisi?

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Sama juttu on jouluhessuista ja kesävippareista puhumisen suhteen. Sijaisuutta tekevä hoitaja on kollega. On hän sitten opiskelija, valmistunut hoitaja tai eläkeläinen. Ilman sijaisia ei yksikään työyksikkö toimisi kovin kauaa. Ei ainakaan joulu- tai muiden vuosilomien aikana.

Vippaamisen sijasta kyseessä on tärkeä osa toimivaa sosiaali- ja terveysalan kokonaisuutta. Ja jollei muuta nimitystä sijaisuutta tekevälle henkilölle keksi, niin voi kokeilla yhtä temppua. Kutsua häntä nimeltä. Sen oppii kysymällä tai tavaamalla nimen nimikyltistä.

Voi olla, ettei tapaamani hoitaja tarkoittanut pahaa tai vitsaili puhuessaan tällä tavoin kollegoistaan. Se ei silti oikeuta puhumaan mitä tahansa työkavereista. Hoitoalalla puhutaan usein kiittämättömyydestä ja huonon työilmapiirin katkusta. Mitä, jos näiden asioiden parantuminen lähteekin meistä itsestä?

Opettaessani tai perehdyttäessäni uusia hoitoalan ammattilaisia, kutsun heitä poikkeuksetta kollegoikseni tai työkavereikseni. Näen miten yksi sana kokeneen sairaanhoitajan suusta saa heidän silmänsä loistamaan ja hartioiden kasvavan ylpeydestä. Havaintoni saa minut usein miettimään, minkälaista hessuttelua he ovat siihen saakka saaneetkaan kuulla.

Osa voi ajatella tätä lukiessaan huumorintajuttoman kirjoittajan saivartelevan muutaman käsitteen vuoksi. Osa ehkä ajattelee, että uudet hoitajat oppivat paikkansa, kun otetaan heti luulot pois ja osoitetaan arvo tikapuiden alimmalla puulla. Itse ajattelen päinvastaisella tavalla, enkä ole varmasti ainoa. Työkaverin arvostaminen alkaa tavasta, jolla ensimmäisen kerran häntä tervehdin ja miten hänestä puhun. Onko siis ylipäätään tarpeen keskustella siitä, kuka meistä on rivihoitaja ja jouluhessu? 

Lue myös: Kiitokset kiertoon hoitotyössä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Anonyymi kuva

Oikeesti? Kesähessu (tai jouluhessu..) sanana, jos siitä mielen pahoittaa, voi ehkä miettiä, pitäiskö pipoa löysätä... Ala on tarpeeks rankka ilman herneviljelmää nenässäkin.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Ei kyse varmaan ole lopulta sanoistakaan, vaan siitä asenteesta, jolla ne sylkäistään päin naamaa. Ala olisi varmasti vähemmän rankka ilman ihmisten nimittelyä. Kollega tai nimi on ihan riittäviä termejä. Rankkuutta voi vähentää muillakin keinoilla, kun muita hessuttelemalla.

Käyttäjän Juha Tuomainen kuva

Kiitos todella hienosta kirjoituksesta. Olet mielestäni asian ytimessä. Hessuttelu kertoo vain hessuttelijan omasta epävarmuudesta, kun täytyy muita vähättelemällä koettaa itseään nostaa.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Totta. Tämä voi tosiaan olla yksi syy, joka on tällaisen nimittelytarpeen taustalla.

Käyttäjän Katariina Kaartinen kuva

Minäkään en ymmärrä miksi kolleegaa nimitetään . Juhannusaattona eninmäistä yötä uudessa työpaikassa, kollega noitui minun kuullen että v...kun näitä sijaisia on? Käännyin ympäri ja kysyin , että lähdenkö kotiin kun emme kelpaa. Olen kuitenkin 22 vuotta ollut alalla..... Ei ole sen jälkeen .inulle sanaakaan sanonut. Me tarvitsemme jokaisen työpanosta ja ammattitaitoa joka kehittyy työtä tehdessä. Arvostakaa kolleegoitanne oli ne sijaisia , tulevia sijaisia tai muuten vaan samassa työpaikassa omaa ammattiiaan toteuttavia

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Ymmärrän, että vakituisen henkilökunnan vastuu on isompi sijaisten kanssa työskennellessä, koska sijaiset eivät aina tunne jokaista talon tapaa. Siksi kannattaa satsata hyvään perehdytykseen ja mentrorointiin. Vaihtoehtona on tosiaan se, ettei sijaisia palkata. Todellisuudessa sijaisia tarvitaan, vaikka vakituiset hoitajaresurssit olisivat kuinka hyvät. Hyvä puoli hoitajapulassa on, ettei sellaiseen työpaikkaan tarvitse toista kertaa mennä, jossa sijaisia ei osata arvostaa.

Käyttäjän Ihmettelijä  kuva

Minä käytän sanaa kesähessu mutta enpä oo koskaan ajatellut et joku voisi ottaa sen negatiivisena. Olenhan joskus itsekin ollut sellainen. Enkä tarkoita sitä mitenkään sijaista alentavana.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Rivihoitajallahan tarkoitetaan yksikön perustehtävää toteuttavaa hoitajaa, joka vastaa käytännön työstä eikä osallistu esimerkiksi kehittämis- tai esimiestyöhön. Riittävä rivihoitajien määrä on elinehto terveyspalveluiden tuottamisessa, ja täten myöskin tärkeä rooli. Miksi siis termin käyttäminen koetaan ongelmallisena?

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Termiä käytetään myös vähätellen osoittamaan, että joku on vain rivihoitaja. Ainakin osa lähiesimiehistä lukee itsensä rivihoitajaksi. Olen samaa mieltä kanssasi siinä, että kaikkia tarvitaan. Siksi kastijako on mielestäni turha rivihoitajiin ja muihin. Mikseivät kaikki voi olla hoitajakollegoita? 

Käyttäjän Anonyymi kuva

On totta, että kannattaa miettiä, mitä suustansa päästää. En yleensä ole itse rivissä, vaan muissa tehtävissä. Rivi kuvastaa minulle ryhmää, joka vastaa tietyistä toiminnoista ryhmänä. Minulle kyse on ammattilaisista, jotka pitävät pyörät pyörimässä. Ammattilaisia olemme kaikki.

Mainos
Mainos