Kyynisyys hoitotyössä

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Sairaanhoitajasta voi tulla helposti hoitotyössä kyyninen eli välinpitämätön.

Potilasta hoitaessa ”toivoton tapaus” lipsahtaa usein juuri kyynisen sairaanhoitajan suusta. Hän on sairaanhoitajana viileä ja uskoo asiakkaan hoidon pääsääntöisesti epäonnistuvan.

Akuuttihoitotyössä sairaanhoitaja näkee samoja potilaita usein uudelleen. Viime viikolla hoidetuista yksinäisistä ikääntyneistä ja päihteiden väärinkäyttäjistä osa odottelee jälleen sairaanhoitajan oven takana.

Kaikkea hoitoa on jo vuosien varrella kokeiltu. Kyyninen sairaanhoitaja ei jaksa enää kymmenettä kertaa ajatella tämän olevan se kerta kun kaikki muuttuu paremmaksi.

Asiakkaat ovat usein vaativia.

Esimerkiksi asunnottomalle alkoholistille ei saada asuntoa parissa päivässä järjestettyä. Ei vaikka omaiset ja asiakas sitä kuinka vaatisivat. Vika on systeemissä – ja joskus jonkin verran asunnottomassa itsessäänkin – mutta ei sairaanhoitajassa.

Sairaanhoitajat kohtaavat työssään turva-alan jälkeen eniten väkivaltaa. Se on uhkailua, nimittelyä ja käsiksi käymistä. Muutaman tappouhkauksen jälkeen niihin voi olla vaarallista suhtautua välinpitämättömästi.

Jokainen sairaanhoitaja joutuu tällaisessa tilanteessa miettimään, miten uhkausten kanssa elää. Mitä, jos tappouhkauksen antanut odottelee, kun on lähdössä lasten kanssa töiden jälkeen leikkipuistoon?

Kyyninen sairaanhoitaja kokee itsensä usein kaiken kokeneeksi.

Kyyninen sairaanhoitaja on väsynyt, tympääntynyt ja leipääntynyt työhönsä. Hoitotyö on kuin tervan nielemistä ja jokainen potilas on uusi potentiaalinen valittaja, epäonnistuja tai uhka.

Hoitajan tulisi olla aina iloinen, auttavainen ja myötätuntoinen. On veteen piirretty viiva milloin liiallinen myötätunto uuvuttaa auttajansa. Myötätuntouupumus näkyy juuri kyynisyytenä, unettomuutena ja jatkuvana stressinä, joka ei poistu vapailla tai lomilla.

Mutta mitä teet, kun oma mieli on musta ja työvuoroon on mentävä?

Kysyttäessä jokainen hoitotyön opiskelija ilmoittaa haluavansa hoitoyön keinoin auttaa hädässä olevia. Mutta miten moni heistä kykenee tekemään sen kyynistymättä hoitotyöhön uransa aikana? Tämä on kysymys, johon mietimme ensi viikolla terveysalan opiskelijoiden kanssa vastauksia.

Hyviä ehdotuksia ja kokemuksia hoitotyössä jaksamisesta otetaan Mainio-blogin lukijoilta vastaan.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.