Mies mustelmilla

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Ensin kumppani huutaa ja uhkailee. Sitten alkaa mykkäkoulu. Muutamalla jäätävällä sanalla hän nolaa sinut kaveriporukkasi edessä.

Välillä hän käyttää seksiä vallan välineenä tai uhkaa ottaa lapset mukaansa lähtiessään dramaattisesti ovesta "viimeisen kerran".

Eivät lyönnit, potkut ja liikkumisen estäminen ole oikeaa väkivaltaa. Kaikissa parisuhteissa hermostutaan ja tapellaan, ajattelet mielessäsi.

Kumppanisi mustelmat syntyvät, kun yrität estää häntä vahingoittamasta sinua tai lapsianne. Hän kertoo sinun olevan väkivaltainen hakkaaja. Kuka sinua uskoisi, jos kertoisit mitä teidän neljän seinän sisällä tapahtuu?

Välillä kumppanisi hyvittelee. Hän pelkää, että jätät hänet ja vannoo rakastavansa sinua. Hän uhkaa satuttavansa itseään tai lapsia, jollet tee kuten hän haluaa tai puhut erosta.

Hän on mustasukkainen kavereistasi, joten et viitsi enää lähteä ulos. Mielialasi on matala, tissuttelet kotona yhä enemmän kaljaa ja valvot salaa itkien.

Kumppanisi mukaan sinun tulisi tienata töissä enemmän, mutta olla samaan aikaan enemmän kotona.

Sinua hävettää myöntää rakastavasi ja sääliväsi ihmistä, joka hakkaa ja haukkuu sinua.

Yllättyisitkö, jos kertoisin että juuri lukemasi kokemus on miehen kertoma?

Miesuhritutkimuksen (2010) mukaan 16 prosenttia miehistä on kokenut fyysistä väkivaltaa ja sillä uhkailua nykyisessä parisuhteessaan.

Vuotta aiemmin Salmen tutkimustuloksen mukaan 15–16-vuotiaat pojat joutuivat seurustelusuhteissaan tyttöjä enemmän toistuvan väkivallan kohteeksi.

Kansallinen uhritutkimus kertoo vain neljän prosentin miehistä ilmoittavan kokemastaan parisuhdeväkivallasta poliisille. Niin paljon kokemukset miehiä ja poikia hävettävät, pelottavat ja turruttavat.

Naiset kokevat miehiä enemmän parisuhteissaan väkivaltaa, mutta vakavassa parisuhdeväkivallassa eroa ei enää ole.

Miesten uhrikokemuksia vähätellään ja tutkimustietoa miesten väkivaltakokemuksista parisuhteissa on riittämättömästi. Asia on vaiettu, koska vitsailu ei ole parisuhde- ja lähiväkivallan kokijan mielestä sen oikea käsittelytapa.

Väkivaltaa kokeneille miehille ei ole juurikaan tarjolla miesspesifistä apua ja hoitoa. Miesten kokeman väkivallan ehkäisyynkin on harvoin kampanjoita, joilla asenteita pyrittäisiin muuttamaan. Miesten viikko tekee siinä poikkeuksen.

Tänä vuonna miesten viikon teemana on miesten kokema väkivalta.

Usein sanotaan, etteivät miehet puhu kokemuksistaan lähi- ja parisuhdeväkivallan kokijoina. Oikeasti miehet osaavat kyllä puhua, kun heille annetaan siihen hyödylliseksi, reiluksi ja turvalliseksi koettu mahdollisuus.

Yhtenä iltana - kynsittynä haavoille ja kroppa hakattuna mustelmille - soitin itselleni apua. Eläimellisen huudon saattelemana pakkasin tärkeimmät tavarani ja lapset autoon. Väkivalta ja parisuhde loppuivat siihen, mutta minun ja lasten toipuminen lähisuhdeväkivallasta kestää vielä vuosia.

 

Kahdestoista vuosittainen Miesten Viikko toteutetaan isänpäivään päättyvällä viikolla eli 7.-13.11.2016.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.