Sairaanhoitajan mielipide ärsytti monia

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Sairaanhoitajan tulee olla lakki kourassa ja nöyrä. Osata niiata niksauttaa oikeassa kohdassa ja kerätä miljonäärin ruokapöydältä putoavat murut. Tämä on nyt käynyt selväksi Mainio-blogiin tulvineesta palautteesta.

Viime viikolla Mainio-blogissa julkaistu kirjoitus levisi viraalisesti sosiaalisessa mediassa. Kirjoitusta jaettiin kymmeniä tuhansia kertoja. Talouselämä, Maaseudun Tulevaisuus, Satakunnan kansa, Uusi Suomi, Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Aamulehti tekivät kirjoituksesta asialliset jutut verkkolehtiinsä.

Verkossa ja sähköpostitse sen sijaan alkoi loan heitto. Nyt tiedän, että olen kateellinen köyhä kommunisti, joka jauhaa säälittäviä asioita. Joku tiesi, että olen ehdolla kunnallisvaaleissa (en ole). Osa palautteesta oli painokelvotonta, joten en aio sitä tässä toistaa.

Vastakommentoijien mielestä oli hävytöntä näpäyttää miljonäärijohtajaa, jonka tulot ovat vähintään 50 kertaa suurempia kuin keskiverto sairaanhoitajan. Itsehän sairaanhoitaja valitsee ammatin, josta ei makseta riittävästi.

Mainio-blogin kirjoituksessa ei kuitenkaan ollut kyse sairaanhoitajan palkan määrästä. On kyse siitä, että miljonääri vaatii ilmeisesti 10-15 prosentin leikkausta pieneen palkkaan vaativasta hoitotyöstä. Siis vielä hallituksen masinoiman palkka-alen jälkeenkin.

Osan mielestä miljonääri ansaitsee tulonsa ja siitä ruikuttaminen ärsytti heitä. Kysymys kuuluu, tarvitseeko yksikään ihminen tai perhe 1,6 miljoonan euron vuosituloja? Eikö sitä kohtuullistamalla saataisi lisää työpaikkoja ja hyvinvointia Suomeen?

Toisinkin miljonääri voi hoitaa yhteiskuntavastuunsa. Supercell-miljonäärit Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja perustivat Me-säätiön. Sen tavoitteena on vähentää syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. Sellaista tekoa on helppo arvostaa.

Tähän mennessä huippupalkkioita kuittaavat johtajat ovat osallistuneet laiskasti hallituksen palkkamalttiin ja taloustalkoisiin. Se kertoo, miten hyvätuloiset ovat irronneet tavallisen työntekijän todellisuudesta. Näin käy, kun työntekijöistä tulee numeroita ja sairaanhoitajien suuren joukon ostovoima unohtuu.

Sairaanhoitaja siirtää vuosilomamatkansa entistä useammin kotimaasta halvempiin maihin, jos hänen ostovoimansa heikkenee. Hän ostaa arjessa halpatuotteita ulkomaisista ketjuista. Käsistään kätevä tekee enemmän itse jättäen suomalaiset palvelut hankkimatta. Etenkin matkailuala, palveluala ja kaupan ala tekevät ensimmäisenä mahalaskun. Kun vienti ei vedä, eikä kotimaista kysyntää enää synny, niin mistä miljoonääri saa jatkossa tulonsa?

Yhden kommentoijan mielestä palkkojen kuuluisi olla sidottu yrityksen tulokseen, eikä ansaittu kiristämällä ja lakkoilemalla. Kommentoijan lähtökohta siis on, että sairaanhoitajan työ ei ole tuottavaa. Tiedoksi, ettei hoitotyössä voi järjestää tehokasta lakkoa suojelutyövelvoitteen vuoksi, kuten monella muulla alalla voi. Sairaanhoitajan palkkakuitissa ei ole koskaan nähty tuhansia euroja – puhumattakaan miljoonista – kun tuottavuustavoitteisiin on hoitotyön yksikössä päästy. Ne rahat ovat menneet muiden taskuihin.

Yksi nimettömänä pysytelleistä palautteen lähettäjistä halusi myös painottaa, kuinka sitoutunut johtaja on työhönsä - ikään kuin sairaanhoitaja ei sitä olisi. Eläessään lähes kädestä suuhun sairaanhoitajat ovat takuuvarmasti kiinnostuneet työnsä jatkuvuudesta, vaikka työ on raskasta. Valtaosa sairaanhoitajista pitää hoitotyöstä, jos työolosuhteet, kohtelu ja palkkaus eivät ole epäinhimillisen huonoja.

Onneksi Mainio-blogi sai myös hyvää palautetta. Moni oli pöyristynyt Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan lausunnoista. Mainio-blogi oli pukenut heidän ajatuksensa sanoiksi.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.