Kuva: Unsplash

Sairaanhoitajan näkymätön työ

Sairaanhoitajan työpäivästä valuu yhä enemmän aikaa näkymättömään työhön. Se on pois potilastyöstä, johon hoitaja on palkattu. Työskentely puhehälyssä työn jatkuvasti keskeytyessä ja pitäen muistissa lukuisia keskeneräisiä asioita, on aivoille erityisen kuormittavaa. Näkymätön työ tunnistetaan usein vasta, kun se jää tekemättä eli vakituisen hoitajan sairastuessa tai ottaessa lopputilin.

Sairaanhoitajat ovat näkyvä työryhmä terveysalalla. Siksi terveysalaa johdettaessa linjataan helposti, että joku hoitaja voi ihan hyvin hoitaa tämän, tuon ja nuo asiat. Se tekee sairaanhoitajista terveysalan piikoja, jotka vievät ja tuovat tavaroita paikasta toiseen, neuvovat omaiset sinne, potilaat tuonne ja täyttävät samalla kahvihuoneen tiskikoneen. Se kaikki kun käy juuri hoitajilta kätevästi ja sopii jouhevasti hoitajien työnkuvaan.

Näkymätöntä työtä on iltavuorossa sairaanhoitajan desinfioima huone potilaan kotiuduttua. Hoitaja voi laittaa töidensä ohessa esimerkiksi iltapalan potilaille ja tietenkin mopata eritetahrat lattioilta. Eihän vaikkapa potilaan oksennusta voi jättää lattialle odottamaan aamun laitoshuoltajaa. Mitä enemmän näkymätöntä työtä, sitä useammin kuulee työvuoron jälkeen potilailta palautetta. He eivät viitsineet häiritä vaivoillaan ja kysymyksillään hoitajaa, koska tällä oli kiire tehdä monen työntekijän työt yksin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Osastonsihteerin puuttuessa sairaanhoitaja sisään- ja uloskirjaa potilaat, hakee postit ja tekee varastotilaukset. Lääkärien poissa ollessa sairaanhoitaja tekee heille valmiit tehtävälistat, peruuttaa lääkärien vastaanottoajat ja miettii erityisen tarkasti, minkälaisten potilaan oireiden kanssa hän pärjää ilman lääkärin kannanottoa. Täytyyhän jokaisen joustaa työpaikalla ja auttaa muita. Eikö vain?

Moni ajattelee, että sairaanhoitajat valittavat turhaan vähän jokaisesta asiasta ja heittäytyvät helposti marttyyreiksi. Eihän varastotilauksen tekeminen tai muistutussähköpostin kirjoittaminen sosiaalityöntekijälle vie kuin muutaman minuutin. Harva huomaa minuuteista kertyvän päivän aikana tunteja, jos kymmenet ihmiset työpaikalla ajattelevat samalla tavoin. On selvä, että sairaanhoitajien varsinainen hoitotyö jää tekemättä heidän tuijotellessaan latauskuvakkeita tietokoneruudun edessä.

Näkymätöntä työtä pahentavat näkymättömät hoitavat kädet, koska monessa työpaikassa kaivattaisiin kipeästi hyvin koulutettuja lisäkäsiä. Terveydenhuollon teollisuuslinjastoilta kun on monessa paikassa otettu löysät pois jo ajat sitten. Se, että sairaanhoitaja vaihtaa lamppuja, täyttää liinavaatevarastoja, toimii osastofarmaseuttina tai pyykkää yövuoroissa, on hoitotyön koulutuksen heittämistä hukkaan.

Miksi näin silti tapahtuu? Moni sairaanhoitaja pitää oikeasta työstään ja haluaa varmistaa, että potilaiden hoitokokemus olisi mahdollisimman onnistunut. He toivovat, että kaikkien työkavereiden työpäivä sujuisi mahdollisimman helposti ja sujuvasti. Siksi sairaanhoitajat joustavat aikatauluistaan, tekevät kenellekään kuulumattomia töitä ja puskevat sijaiskieltojen aikana hampaat irvessä työpäivät läpi. Mutta mitä sairaanhoitajien tekemä näkymätön työ aiheuttaa ja mihin se lopulta johtaa? Niinpä.

Lue myös: Turhaa (hoito)työtä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Tuiki kuva

Sairaanhoitaja yövuorossa? Ei. Muuten hyvä kirjoitus, mutta 'sairaanhoitaja' ei suinkaan tee kaikkea tuota. Lähi- ja perushoitajat huhkivat aivan yhtä paljon. Joissain paikoissa myös kouluttamattomat 'hoitajat' suoriutuvat samoista töistä. ... ikävä kyllä.
Käyttäjän Rapsu kuva

Kyllä oman kokemukseni mukaan saikkari tekee juuri kaikkea, lähihoitajan, siivoojan, sihteerin, lääkärinkin töitä. Kaikki epämääräiset asiat. Vastaanotolla sh ottaa sen potilaan mikä ei kiirevastaanotolle lääkärin mielestä ei kuulu ja josta perushoitaja ilmoittaa ettei asiaa katso koska koulutus. Kaikkien työ on tärkeää, mutta sh:n vastuu on suurempi kuin lähihoitajan.
Käyttäjän Sairaanhoitaja kuva

Missähän sinä olet töissä? Meillä ei ole kuin sairaanhoitajia yövuoroissa. Poislukien LVM.
Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Olen eri mieltä. Olen tehnyt näitä kaikkia asioita, ja myös yövuoroissa sairaanhoitajana. Lähi- ja perushoitajat huhkivat varmasti yhtä paljon, mutta en voi sanoa olevani lähi- tai perushoidon asiantuntija, koska olen koulutukseltani sairaanhoitaja.

Käyttäjän Kati kuva

Olin puoli vuotta työkokeilussa yksityisissä terveydenhoidon laitoksessa, missä sain kouluttamattomana hoitaa vanhuksia. Maalaisjärjellä homma toimii. Aikaisemmin sihteerit tekivät tilaukset ja kouluttamattomat purkivat hyllyihin. Olin sairaanhoitajaopiskelijana työharjpittelussa sisätautiosastolla, missä en saanut tehdä mitään muuta kuin kirjaamista. Ennen kaupallisen alan kolutulsella ja perehdytyksellä sai jakaa lääkkeet ja apuhoitajat tekivät loput. Onko sairaanhoitajan Työ mielekästä jos se on vain tietokonehommia ja satunnaisia hoitoja?
Käyttäjän Kukka-Maaria Keskitalo kuva

Näin on,miten sairaanhoitaja jaksaa tätä ?Jaksaa kun on motivoitunut tuöhönsäutta kun kokee arvostuksen loppuvan niin silloin voi vaihtaa työpaikkaa.Arvostakas hyvät ihmiset hoitajia,arvodtakaa kaikki hoitoalan ihmisrt toisianne,tehkää työnne hyvin ja lämmöllä niin jaksatte hyvin.Hyvä energia antaa lisä energiaa.hyvää syksyä
Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Voi, kiitos. Olipa sydämmellinen kommentti.

Käyttäjän Sairaanhoitaja nykyään kuva

Olen toiminut ESH:n akuutti osastolla ensin lähihoitajana ja myöhemmin sairaanhoitajana. Ja molempia tarvitaan! Lähihoitajien tarkoitus nimikkeenkin perusteella on antaa lähihoitoa. Sairaanhoitaja vastaa yksikön potilaista, huolehtii kokonaisuudesta, tekee päätöksiä jne. Ja osaa myöskin pestä pyllyt jne. Molemmat ansaitsee arvostusta ja rahaa. Molemmat on tärkeitä. Totuus on se, että sairaanhoitajat pystyvät tekemään kaikki samat asiat mitä lähihoitajat, mutta lähihoitajat eivät kaikkia sairaanhoitajan tehtäviä johtuen koulutuksen erilaisuudesta. Ja näinhän se on tarkoitettukin. Pidempi koulutus on sairaanhoitajilla ja myöskin vastuu suurempi, jonka vuoksi palkan tulee olla suurempi. Mutta molemmat ansaitsee tuntuvan lisän! Jaksamista meille hoitajille!
Mainos
Mainos