Kuva: Unsplash

Sairaanhoitajien koulutus kriisissä

Sairaanhoitajan koulutuksen läpäisee liian helposti. Tätä mieltä on viimeistä vuotta sairaanhoitajaksi opiskeleva Minna Huovinen.

Huovisen mukaan lukujärjestyksessä on usein tyhjiä viikkoja, kontaktiopetusta on vähän ja itsenäistä opiskelua paljon. Nettikursseista pääsee läpi googlettamalla, eikä opettajalta voi aina kysyä epäselväksi jääneitä asioita.

Syyksi Huovinen epäilee ammattikorkeakoulun ja hallituksen säästökuuria. Se on karsinut lähiopetuksen ja ohjauksen minimiin. Edes opinnäytetyön ohjaukseen ei voida tarjota kaikille sairaanhoidon opiskelijoille omaa ohjaajaa. Työssäoppimispaikoista on pulaa suurten opiskelijaryhmien vuoksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Hurjaa luettavaa, mutta ei yllätä hoitotyön opettajaa. Koulutusleikkaukset ovat vieneet ennätyspaljon rahaa ja aikaa hoitotyön opetuksesta. Opettajien työltä puuttuu yhteiskunnan arvostus. Sen osoittavat loputon opettajien työn venyttäminen ilman tarvittavia resursseja ja useat yt-neuvottelut, joita hallituksen poliittiset päätökset siivittävät.

Aiemmin suomalaista hoitotyön koulutusta on arvostettu ympäri maailmaa. Suomen menestys on perustunut korkealuokkaiseen opettamiseen, koulutusosaamiseen ja työn ketterään kehittämiseen. On aivan selvä, että viime vuosien lääkkeillä hoitotyön opetuksen ja ohjauksen laatu heikkenivät ja se on nyt kriisissä.

Se jos mikä on sairasta, kun kansa antaa höylätä resurssit jo useasti leikatusta koulutuksesta ja terveydestä. Jokaisen terveydenhuollon asiakkaan kun luulisi tietävän, että hyvin koulutettu ja osaava sairaanhoitaja on koulutuksensa arvoinen kultaa.

Huovinen on pian valmistumassa hoitotyön koulutusohjelmasta. Hän on itse huolissaan osaamisestaan tulevana sairaanhoitajana. Olen pahoillani tulevan kollegani puolesta, mutta uskon etteivät hälytyskellot kuulu vieläkään kansalle saati koulutusleikkauskabinetteihin asti.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Kommentit

Käyttäjän Anonyymi kuva

Näinhän tämä on ollut jo vuosia. Vastuu osaamisesta sysätään työpaikoille. Jo ennestään väsyneet hoitajat eivät jaksa näillä palkoilla panostaa ohjaamiseen. Opiskelijoista löytyy aina helmiä, jotka jaksavat panostaa itseopiskeluun. Kaikille tämä ei vaan sovi ja kentälle tullaan todella puutteellisin tiedoin ja taidoin. Valmistuin itse viisi vuotta sitten. Sama meininki oli jo silloin. Tutkimusmenetelmiin oli kyllä panostettu ja niillä tunneilla oli pakko istua.
Käyttäjän Jan Holmberg kuva

On myös muistettava, että nuorista sairaanhoitajista alan vaihtoa miettii useampi kuin joka neljäs. Mistäköhän johtuu?

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/vaitos-nuoret-sairaanhoitajat-pohtivat-alanvaihtoa/661012/