Sanna Nerjanto

Oletko miettinyt, millainen ihminen on hoitaja?

Kuvateksti
Unsplash: Marten Newhall

Meillä on usein ajatuksia ja oletuksia siitä, millaisia ihmisiä erilaisten ammattien edustajat ovat. Oletamme, millaisia he ovat luonteeltaan, persoonallisuudeltaan ja millaisia asioita he vaikkapa tekevät vapaa-ajallaan. Meillä on monesti myös mielipide siitä, millaiset asiat tai teot ja millainen käytös on kunkin ammatin edustajalle soveliasta.

Aloittaessani uraani sairaanhoitajana minun uskottiin ennemmin olevan myyntialalla, koska puhuin paljon ja nauroin usein. Kyseiset ihmiset olettivat sairaanhoitajan kai olevan hiljainen ja vakava ihminen. Harrastaessani show burlesqueta ja esiintyessäni tanssiryhmän kanssa vähän paljastavammissa asuissa, sain osakseni ihmettelyä siitä, miten koen harrastukseni sopivan yhteen sairaanhoitajan ammatin kanssa. Sairaanhoitajan seksuaalisuuden ilmaisua oli siis vähän vaikea sulattaa tai ainakin se koettiin hämmentävänä.

Itse en nähnyt harrastukseni ja työni välillä minkäänlaista ristiriitaa. Koen, että itselläni vapaa-ajan minä on erillinen työminästä. Harrastukseni ei myöskään vaikuttanut osaamiseeni tai ammattitaitooni millään lailla. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Edellä mainitut asiat tulivat ilmi toisten hoitajien kanssa jutellessa. Ammattikunta pitää itse kiinni tietyistä oletuksista siitä, millainen hoitajan kuuluisi olla. Työssämme meitä ohjaavat eettiset ohjeistukset, jotka pohjaavat yhteiskuntamme sekä kulttuurimme moraaliin ja arvoihin. Myös erilaiset toimintaohjeet, määräykset ja lait ohjaavat sitä, miten meidän tulee työmme tehdä. Ne ovat tietysti hyvä ja tarpeellinen asia, jotta kaikki tulevat hoidetuksi ihmisinä ja kohdelluksi oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti. Mutta onko hoitajan noudatettava erilaisia olemustaan koskevia oletuksia myös vapaa-ajallaan? 

Mitä kaikkea sairaanhoitaja sitten saa olla? Mitä sairaanhoitaja saa tehdä? Omien sairaanhoidon opintojeni aikana tatuoidut käsivarret sairaanhoitajalla olivat kauhistus, samoin lävistykset. Nykyään hoitajan tatuoinnit ovat hyvin yleinen näky sairaalassa, eivätkä lävistyksetkään ole mikään kummajainen. Hoitajan tuli 90-luvulla myös käyttää valkoisia sukkahousuja  ei ihonvärisiä. Kummallinen sääntö mielestäni jo silloin, ja onneksi se jäi historiaan hyvin nopeasti.

Ajat ja ajattelutavat muuttuvat ja niiden myötä myös oletukset. Millaisia sairaanhoitajia koskevia oletuksia ja kirjoittamattomia sääntöjä löytyy nykyään? 

Tehy-lehden bloggaaja Sanna Nerjanto.
Kirjoittajana

Sanna Nerjanto

Olen ollut tehohoitajana yli 20 vuotta. Lisäksi työskentelen seksuaalineuvojana, defusing-ohjaajana ja työnohjaajana. Ihmettelen ihmissyyttä ja tarkkailen elämää positiivisten mutten ruusunpunaisten lasien läpi.

Katso kaikki kirjoitukset