Voiko potilaista keskustella suljetussa some-ryhmässä?

Kuvateksti
Potilaasta voi työkaverin kanssa keskustella, mutta keskustelu pitää käydä ammatillisesti ja kirjata potilastietoihin. Kuva: iStock

Työkaverini ovat keskustelleet suljetussa some-ryhmässä potilaistamme. Miten tällaiseen pitäisi suhtautua?

Työkaverisi ovat toimineet väärin. Laissa terveydenhuollon ammattihenkilöistä todetaan, että ”terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa sivulliselle luvatta ilmaista yksityisen tai perheen salaisuutta, josta hän asemansa tai tehtävänsä perusteella on saanut tiedon”. Potilaiden hoidosta voi konsultoida työkaveria, mutta se pitää tehdä ammatillisesti ja keskustelu on syytä kirjata potilastietoihin.

Työnantajalla on oikeus puhuttaa työntekijät, jotka rikkovat vaitiolovelvollisuutta. Työnantajalla on mahdollisuus ryhtyä kurinpidollisiin toimenpiteisiin, jos vaitiolovelvollisuuden rikkominen jatkuu.

Somessa voi törmätä myös asiattomaan keskusteluun, joka koskee työkavereita. Jos joku esittää asiattomia väitteitä työaikana, työnantajan täytyy puuttua tilanteeseen tiedon saatuaan. Jos väitteet esitetään vapaa-aikana eikä se häiritse työntekoa, työnantajan mahdollisuudet puuttua ovat rajalliset.

Asianomaisten tulee selvittää keskinäiset konfliktinsa itse. Apua voi pyytää esimerkiksi työsuojeluvaltuutetulta.

Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2017