Mitä yhteistä on valokuvaamisella ja hoitamisella? Paljonkin, sanoo kuvaava hoitaja

Yksi Virpi Haikan ottamista kuvista kaunistaa hänen työpaikkaansa seinän kokoisena.

Kuvateksti
Pispalan harjulla. Virpi Haikka on ikuistanut tällä paikalla muun muassa ylioppilaita. Kuva: Marja Seppälä

Valokuvassa mies kalastaa puku yllä ja kravatti kaulassa. Virpi Haikan mieli alkoi kehrätä ideoita tähän otokseen, kun hän sai toimeksiannon valokuvata 60-vuotispotretin kalastusta rakastavasta, arkityössään säntillisesti pukuun pukeutuvasta miehestä. Virpi rahtasi aviomiehensä kanssa vanhan puuveneen rantaan, josta kuvattava lähtee aina vesille.

”Tuli hienot kuvat. Haluan saada otoksiin aina jonkinlaista tarinaa tai tarunomaisuutta.”

Unenomaisen kaunis on puolestaan Virpin ottama kuva rantamaisemasta, joka kaunistaa seinän kokoisena hänen työpaikkansa Taysin Sydänsairaalan toimenpideosastoa.

Valokuvaaminen on sairaanhoitajana työskentelevälle Virpille rakas harrastus. Hän valmistui valokuvaajaksi Visuaaliviestinnän instituutista 2018, ja nyt työn alla ovat valokuvaajamestarin opinnot. Oman toiminimen Virpi perusti 2016.

Moni on kysynyt, aikooko hän vaihtaa ammattia.

”Pelkään, että jos alkaisin kuvata ammatikseni, intohimo tekemiseen häviäisi. Lisäksi pidän hoitajan työstä.”

Virpi kasvoi valokuvaamisen keskellä. Hän sai ensimmäisen oman kameransa 8-vuotiaana valokuvausta harrastavilta vanhemmiltaan.

”Myös isäni sisko valokuvasi. Tädilläni oli pimiö, jossa usein istuin katselemassa, kun kuvat ilmestyivät paperille.”

Nuorempi veli on tehnyt koko ikänsä ammattivalokuvaajan töitä.

Itseään Virpi luonnehtii muoto­kuvaajaksi, sillä mieluisimpia kuvauskohteita hänelle ovat ihmiset. Poseeraavia kavereitaan hän kuvasi jo alakouluikäisenä.

Ihmisten kuvaamisessa ja hoitamisessa on Virpin mielestä yllättävän paljon yhteistä. Molemmissa on kysymys kohtaamisesta.

”On äärettömän iso rikkaus, että olen hoitanut ihmisiä 20-vuotiaasta asti. Kuvatessa minun on helppo kohdata tuntemattomia, ja kuvattavat alkavat nopeasti luottaa minuun. Mallin ohjaus käy myös luontevasti.”

Ihmisiä löytyy myös niistä kahdesta Virpin ottamasta otoksesta, jotka palkittiin viime syksynä Finnish Photo Awards -kilpailussa.

Virpin ottamia kuvia: Photos by VirpijohannahFinnish Photo Awards 2020 -kilpailussa palkitut kuvat

Teksti Ulla Ojala