Pariskunta varustautui remonttiin lukemalla kasakaupalla kirjoja ja artikkeleita puutalojen kunnostamisesta.
Työhön ryhdyttyään Fröjdöt ajoivat kerrostaloasunnoltaan päivittäin rakennustyömaalle parin kilometrin päähän, jos vain palkkatyöstään pääsivät. Taukoa pidettiin vain sovitusti perjantaisin. Lisa työskenteli tuolloin kuten nykyäänkin röntgenhoitajana Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.
Hyvin suunniteltu oli puoliksi tehty, joten harmittavia virheitä ei juuri tapahtunut.
– Kaikkein mukavinta oli käsitellä talon vanhimpia osia sekä suunnitella ajan henkeen sopivia värisävyjä ja tapetteja.
Käytännön töitä Lisa teki välillä niin ahkerasti, että hartia- ja olkapääseudun vaivoihin piti hakea helpotusta fysioterapeutilta.
Fröjdöt tutustuivat projektin aikana liutaan vanhojen talon omistajia. Heiltä pariskunta sai hankittua edullisesti muun muassa ajan patinoimia ovia, ikkunoita ja lankkuja.
Pari on asunut talossaan syyskuusta 2018 lähtien, mutta 200-neliöisen talon remontti ei ole suinkaan valmis. Remontti etenee nyt yläkerrassa.
– Meillä on remonttipuuhia tässä talossa ja pihapiirissä vielä ainakin 15 vuodeksi! Teemme niitä itselle sopivalla tahdilla, Lisa sanoo iloisesti.
Käsillä tekeminen kulkee Lisalla suvun perintönä. Ei liene yllätys, että myös vanhat huonekalut kiinnostavat. Lisa on jo entistänyt kotiinsa kiikkutuolin, kehdon ja patakaapin.
Lisa ja Patrik Instagramissa: sigurdas_barndomsdrommen
Teksti Erja Taura-Jokinen
Lue lisää:
Romaanin kirjoittaminen pitää Mariaa otteessaan yömyöhään – ”Täytyy löytää uusi twisti ja tulokulma”
Kalligrafian konkreettisuus viehättää psykiatrista sairaanhoitajaa – ”Jotain ihan muuta”