Lisa on remontoinut talovanhustaan jo viisi vuotta, eikä loppua näy – ”Onneksi”

Röntgenhoitaja Lisa Fröjdö nukkui rakkaassa remonttikohteessaan ensimmäisen kerran jouluna. Lattialla kaaoksen keskellä, kakluunin ihanassa lämmössä.

Kuvateksti
Lisa Fröjdö remontoi puolisonsa kanssa 1800-luvulla rakennettua taloa Kruunupyyssä. Kuva: Päivi Karjalainen

Kun Lisa Fröjdö, 30, löysi rinnalleen Patrik-puolisonsa, kummallakaan ei ollut kokemusta rakentamisesta tai entisöinnistä. Silti kumpikin unelmoi maalaisromanttisesta, vanhasta hirsitalosta.

Koska sopivaa taloa ei tullut vastaan, Patrik ehdotti vuonna 2015, että he ostaisivat Lisan vanhempien pihapiiristä 1800-luvulla rakennetun talovanhuksen, jolle nämä olivat jo antaneet purkutuomion.

– Oli kivaa, että se oli mieheni aloite. Olin kyllä haaveillut asuvani tuossa rakennuksessa jo pikkutyttönä, Lisa tunnustaa.

Pariskunta varustautui remonttiin lukemalla kasakaupalla kirjoja ja artikkeleita puutalojen kunnostamisesta.

Työhön ryhdyttyään Fröjdöt ajoivat kerrostaloasunnoltaan päivittäin rakennustyömaalle parin kilometrin päähän, jos vain palkkatyöstään pääsivät. Taukoa pidettiin vain sovitusti perjantaisin. Lisa työskenteli tuolloin kuten nykyäänkin röntgenhoitajana Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

Hyvin suunniteltu oli puoliksi tehty, joten harmittavia virheitä ei juuri tapahtunut.

– Kaikkein mukavinta oli käsitellä talon vanhimpia osia sekä suunnitella ajan henkeen sopivia värisävyjä ja tapetteja.

Käytännön töitä Lisa teki välillä niin ahkerasti, että hartia- ja olkapääseudun vaivoihin piti hakea helpotusta fysioterapeutilta.

Fröjdöt tutustuivat projektin aikana liutaan vanhojen talon omistajia. Heiltä pariskunta sai hankittua edullisesti muun muassa ajan patinoimia ovia, ikkunoita ja lankkuja.

Pari on asunut talossaan syyskuusta 2018 lähtien, mutta 200-neliöisen talon remontti ei ole suinkaan ­valmis. Remontti etenee nyt yläkerrassa.

– Meillä on remonttipuuhia tässä talossa ja pihapiirissä vielä ainakin 15 vuodeksi! Teemme niitä itselle sopivalla tahdilla, Lisa sanoo iloisesti.

Käsillä tekeminen kulkee Lisalla suvun perintönä. Ei liene yllätys, että myös vanhat huonekalut kiinnostavat. Lisa on jo entistänyt kotiinsa kiikkutuolin, kehdon ja patakaapin.

Lisa ja Patrik Instagramissa: sigurdas_barndomsdrommen

Teksti Erja Taura-Jokinen

Lue lisää:

Romaanin kirjoittaminen pitää Mariaa otteessaan yömyöhään – ”Täytyy löytää uusi twisti ja tulokulma”

Kalligrafian konkreettisuus viehättää psykiatrista sairaanhoitajaa – ”Jotain ihan muuta”