”Taitaa olla aika ruveta katselemaan sopivaa arkkua” – ja muita lääkärin tokaisuja

Taidenäyttely kertoo pikkukaupungin omintakeisesta lääkäristä.

Kuvateksti
Kuva: iStock

"Taitaa olla jo aika ruveta katselemaan sopivaa arkkua”, tokaisi lääkäri Hannu Lenkkeri aikoinaan mummolleni. Mummoa tämä vain nauratti.

Valokuvataiteilija Ville Lenkkerin näyttely Pikkukaupungin sairaskertomus ­kertoo lääkäri Lenkkeristä potilaiden ja pojan silmin. Ville kuvasi isäänsä viiden vuoden ajan töissä ja vapaalla.

Vuonna 2011 kuollut isä-Lenkkeri piti vastaanottoa viimeiseen asti. Hän sanoi potilailleen usein suorat sanat. ”Näkö ja värinäkö hyvä. Ulkonäkö ei niinkään.” ”Alaleuasta poistettu neljä hammasta. Ilmeisesti grillijonossa.”

Lenkkerin potilasarkistosta muodostui läpileikkaus pikkukaupungin tilasta. Sutkautuksista tuli kiertäviä kaupunkilegendoja. Näyttelyssä on myös video, joka on koottu Lenkkeristä kerrotuista hykerryttävistä tarinoista. Osa suhtautui Lenkkerin sanomisiin huumorilla, jotkut loukkaantuivat.

Vapaalla lääkäri puuhasi mökillä työläiden hankkeiden parissa kuin häveten kevyttä toimistotyötään. Hän kampesi rautakangella ja lapiolla roudan nostamia kiviä mökkitieltä, pilkkoi kirveellä polttopuita, viljeli perunaa ja kaalia reilusti yli oman tarpeen.

Näyttely laajenee kuvaamaan isän ja pojan suhdetta, ajan jatkumoa ja ihmisen julkisen ja yksityisen roolin suhdetta.

Näyttely on avoinna Serlachius-museo Gustafissa Mäntässä 24.2.2018 asti.

 

 

Valokuvataiteilija Ville Lenkkerin teoksessa Viimeinen pala kinkkua esiintyy hänen isänsä Hannu Lenkkeri.