Yllättävää hyötyä potilastyössä: Potkunyrkkeily on opettanut Katjaa lukemaan tilanteita nopeasti

”Nopea tilannelukutaito auttaa huomaamaan, kuinka kutakin ihmistä voi auttaa parhaiten”, sanoo sairaanhoitaja Katja Pöyhönen.

Kuvateksti
Katja Pöyhösen valmentajana toimii Marko Saarinen. Kuva: Petri Blomqvist

Kun Katja Pöyhönen, 29, oli nousemassa kehään potkunyrkkeilyn syyskuisissa SM-kisoissa Espoossa, hän oli ristiriitaisten tunteiden vallassa.

”Jännitys ja pelko ennen otteluita on aina aivan mieletön. Silloinkin päässä vain takoi, että olisipa jokin pakokeino. Mutta samalla tiesin, ettei mikään saisi minua pysymään pois kehästä. Jokaisen ottelun jälkeen on tosi hyvä fiilis siitä, että pystyi ylittämään itsensä.”

Palkinnoksi kehään nousemisesta tuli Suomen mestaruus luokassa K1 -60.

Jyväskyläläistä Jigotai Kickboxing -seuraa edustavan Katjan mielessä siintävät jo seuraavat SM-kisat. Ne pidetään keväällä, jos korona suo. Tavoitteena on uusia mestaruus. Kun pandemia hellittää, tarkoitus on lähteä ulkomaille ottelemaan ja katsastamaan kansainvälinen taso.

Katja työskentelee sairaanhoitajana Jyväskylän keskussairaalan aistielin­yksikössä. Aiempi kolmivuorotyö on vaihtunut päivätyöhön. Säännöllinen elämänrytmi tukee kilpailuihin valmistautumista ja niissä käymistä.

”Elämä on työssä käymistä ja valmentautumista treeniohjelman mukaan. Vähintään kuusi kertaa viikossa on harjoitukset. Lisäksi on tärkeää huolehtia palautumisesta ja kehonhuollosta.”

Katja suosittelee lajia harrastuksena myös vuorotyötä tekeville, sillä se tukee jaksamista.

Katjaa viehättää se, että potkunyrkkeilyn ottelutasolla joutuu vetämään itsensä äärirajoille sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kamppailulajiin oman lisämausteensa tuo se, että vastustaja määrittelee, kuinka kovaa tehdään töitä.

Harrastus hyödyttää hoitajan työssä monella tavalla.

”Kehässä harjaantuu nopea tilannelukutaito. Se auttaa huomaamaan, kuinka kutakin ihmistä voi auttaa parhaiten.”

Potkunyrkkeily kehittää myös paineensietokykyä ja pitää nöyränä: Suomen mestarikaan ei ole koskaan valmis.

”Samoin työelämässä voi oppia joka päivä uutta.”

Teksti Ulla Ojala

Lue lisää:

”Senkka nenästä, heh heh” – labrahoitaja valmentaa MM-nyrkkeilijää

”Tankotanssi parantaa työergonomiaa”, sanoo alan huipulla kilpaileva sairaanhoitaja