Ilkosillaan kesäyössä – Millariikka Rytkösen juhannusvinkit sote-päättäjille

Kuvajaisena näkyy hölmö, joka luulee, että tehyläisille riittävät juhlapuheiden kauniit sanat, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Me 160  000 tehyläistä toteutamme sote-uudistuksen käytännössä. Ilman meitä se ei tule koskaan onnistumaan.

Tällä hetkellä onnistumisen tiellä tuntuu olevan niin monta estettä, että tarvitaan jo taikuutta, jotta järjestelmämme pysyy ylipäätään kasassa. Ehdotankin yöttömän yön sote-taikoja. Ne sopivat niin poliittisten päättäjien kuin työnantajienkin sote-paniikin helpottamiseen.

Useimmat entisaikojen juhannustaiat tehtiin ilkosillaan. Ja kuinka ollakaan, viime helmikuun työtaistelumme paljasti, että keisarilla ei ole vaatteita: Ylityö- ja vuoronvaihtokieltomme osoitti alle viidessä tunnissa, että koko sote-järjestelmämme on laskettu työntekijöiden selkänahan ja joustojen varaan. Samoin kuin sadun keisari, vallankahvassa olevat yllätettiin housut kintuissa alamme resursoinnin suhteen.

Juhannusyönä saattaa tulla hetkiä, jolloin päättäjän on etsittävä osaajia myös kaivoihin kurkkimalla. Kuvajaisena päättäjä toivoo näkevänsä ikuisen venyjän, joka jää tekemään jälleen yhden tuplavuoron ja peruu harvinaisen perhejuhannuksensa pelastaakseen työnantajansa kaaokselta. Mutta kas, kuvajaisena näkyy hölmö, joka luulee, että juhlapuheiden kauniit sanat riittävät pitämään tehyläiset tyytyväisinä.

Juhannussaunan jälkeen juostiin entisaikaan syntymäasussa pitkin ruisvainioita. Sulhasen piti tulla vastaan yhdeksännessä ojassa. Työnantajan kannattaa kokeilla tätäkin keinoa, jotta se saisi riittävästi henkilöstöä kesäajaksi. Alamme vetovoiman heikentymisen takia en osaa tosin arvioida, montako ojaa täytyy koluta, jotta riittävä määrä tekijöitä löytyy.

Seitsemän kukan sijasta suosittelen päättäjän tyynyn alle Tehyn viittä sote-pointtia eli näkemyksiämme sote-uudistuksen toteutuksesta. Silloin unessa voi nähdä sen upean sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatusalan ammattilaisista muodostuvan hyvän hoidon ketjun, joka käytännössä toteuttaa koko uudistuksen.

Jos yötön yö ja sote-hysteria vievät unet kokonaan, kannattaa tutustua uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin, sillä vain niillä voi mitata uudistuksen toteutumista.

Mikäli päättäjä tai työnantaja haluaa välttämättä jotakin halpuuttaa, suosittelen vaikka pikkuisen halvempaa juhannuskalaa – sen sijasta, että shoppailevat meidän alamme työehtosopimuksilla. Neuvottelukierroksella naisen euro ei tavoittanut miehen euroa, eivätkä tasa-arvon puntit ole edelleenkään tasan. Sitä paitsi: mikään mittumaarin taika ei kykene poistamaan työntekijän tuskaa lomarahaleikkauksesta tai pelkoja tulevista tes-halpuutuksista.

Itse luotan kesälläkin taikomisen sijasta toimintaan. Yhdenvertaisuus, ihmisoikeudet ja tasa-arvoinen kohtelu työelämässä ovat tärkeitä arvoja Tehylle – ja minulle. Siksi on kunnia saada edustaa Tehy-perhettämme 30. kesäkuuta Helsinki Pride -tapahtuman kulkueessa, joka tekee nämä arvot näkyviksi. Tervetuloa mukaan edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa työelämässä!

Heinäkuussa edustan meitä tehyläisiä Suomi Areena -tapahtumassa Porissa.

Iloa ja valoa kesääsi! Olkoon siinä vähän hyttysiä, riittävästi rentoutumista ja paljon elämäniloa. Tule ihmeessä nykäisemään hihasta, jos kohdataan Suomen suvessa!