Yhä useampi tehyläinen tekee työtä koneen ääressä

Voiko asiakastapaamisessa istua jumppapallon päällä? miettii päätoimittaja Päivi Jokimäki.

Tasapainoilua ja kohtuutta kaikessa. Siltä elämä on tuntunut viime kuukausina, kun olen koettanut parantaa työssäjaksamista liikkumalla, syömällä ja nukkumalla riittävästi.

On hassua paimentaa itseään perusasioissa, mutta myönnettävä on, että kyllä asioihin voi itse ainakin vähän vaikuttaa. Pitkään jatkamani istuma- ja hiirityöskentely palkitsee tekijäänsä toistuvilla käden jännetulehduksilla. Kipu pysyy muistissa pidempään kuin hyvät neuvot, ja se kannustaa kuntoiluun ja vaihtelemaan työasentoja.

Ergonomiaa, ehdotti iso joukko lukijoita kesällä, kun kyselimme lehden Facebook-sivulla juttutoiveita. Sitä tulee. Lokakuun Tehy-lehdessä lähestymme asiaa kahdesta näkökulmasta: istumatyön ja jalkojen.

Jatkuva istuminen ja jatkuva jalkojen päällä olo kuormittavat kehoa. Yhä useampi tehyläinen tekee työtään koneen ääressä istuen. Ja iso osa rientää ympäri sairaalaa jaloillaan koko työvuoron ajan. Kumpikaan näistä ei ole hyvästä pidemmän päälle.

Istumatyön haitoista puhutaan paljon, mutta kyllä haittoja on jatkuvassa seisomisessakin. Kuormitus pitäisi molemmissa tapauksissa pitää kohtuullisena. Työn ergonomialla tarkoitetaan juuri sitä, miten työympäristöä ja tekniikkaa voidaan säätää niin, että työ kuormittaa mahdollisimman vähän.

Kehomme tarvitsee monipuolista rasitusta ja vaihtelua pysyäkseen kunnossa ja ojennuksessa. Koneen ääressä istuvan ruoto alkaa koukistua, jos ei tee mitään vastaliikkeitä. Työpisteen säädöt on tärkeää asettaa itselle sopiviksi. Pienetkin katkot istumiseen vähentävät haittoja.

Mietin, onko työelämässä yleensä hyväksyttyä vaikkapa jumppailla välillä. Voiko esimerkiksi asiakastapaamisessa noudattaa fysioterapeutin neuvoa ja istua ison jumppapallon päällä tapaamisen ajan? Totutuista tavoista poikkeaminen voi herättää oudoksuntaa.

Koko elämäänsä ei kannata täyttää oman terveyden tarkkailulla ja mittaroinnilla. Ergonomisiin työtapoihin pyrkiminen on kuitenkin suhteellisen helppo tapa ehkäistä turhia kipuja ja kolotuksia. Työnantajalle ergonomian huomioiminen on halpa tapa varmistaa työntekijöiden työkykyä.