Millariikka Rytkönen: Sinä muutat maailmaa

Te, arvon kollegat, olette tärkeä osa suomalaista huoltovarmuutta. Ilman teitä Suomi ei selviä arjesta eikä kriiseistä, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kuva: Leena Louhivaara

”Valitsisitko uudelleen sote-alan, jos nyt saisit valita?” kysyi toimittaja minulta kaiken sen jälkeen, mitä viime vuonna tapahtui. Vastasin hetkeäkään epäröimättä ”kyllä”. Minä todella rakastan tätä alaa ja siksi sen puolesta on helppoa taistella.

Sinulle, joka astut tähän maailmaan nyt, haluan sanoa, että sinun työsi muuttaa maailmaa. Yksi kohtaaminen kerrallaan. Olet etulinjassa jakamassa hetkiä, joita muut eivät näe. Saatat jättää lähtemättömän vaikutuksen ihmiseen, vaikket itse ehkä sitä huomaa. Sillä, että olet rinnalla ja kannattelet, on mittaamattoman suuri merkitys. Meidän työmme on vaativaa ja samalla niin inhimillistä. Sillä on valtava merkitys koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

Näin eduskuntavaalien alla haluan kysyä suomalaisilta ja erityisesti päättäjiksi mieliviltä, kumpi maksaa lopulta enemmän – se, että asiat laitetaan kuntoon vai se, että ne päästetään todella huonoon kuntoon?

Meidän sosiaali- ja terveydenhuoltoamme on aliresursoitu vuosikymmenten ajan. Rahaa on ohjattu alallemme aivan liian vähän ja olemme jääneet pahasti jälkeen muista Pohjoismaista. Se, että sote- ja vaka-palvelut on ylipäätään saatu toteutettua, on työntekijöiden jatkuvan venymisen ansiota. Olette pyörittäneet alaamme ylitöillä. Lisäksi on tehty kalliita ulkoistuksia ja suljettu palveluita ajoittain kokonaan.

Tämä kaikki maksaa. Mutta vielä enemmän maksaa hyvinvointivaje, joka aiheutuu heikentyvistä sote- ja vaka-palveluista. Valtavia taloudellisia menetyksiä sekä täysin tarpeetonta kärsimystä syntyy koko ajan.

Puolustuspolitikka oli viime vuonna paljon framilla. Olemme olleet Suomessa syystäkin ylpeitä, että olemme panostaneet maanpuolustukseemme. Puolustuspolitiikkaa on toteutettu laajan parlamentaarisesti ja ratkaisut on tehty pitkäjänteisesti yli vaalikausien. Myös kokonaisturvallisuutemme toiseen tärkeään osaan – toimivaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon – pitäisi suhtautua samalla tavalla.

Te, arvon kollegat, olette tärkeä osa suomalaista huoltovarmuutta. Ilman teitä Suomi ei selviä arjesta eikä kriiseistä

Sinulle, joka juuri olet astunut meidän alan ammattilaisten maailmaan, haluan sanoa, että yksin voi pyytää, mutta joukolla voimme vaatia. Yhdessä tehyläisinä äänemme kuullaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Neuvottelutulosta merkittävämpi saavutus viime vuodesta oli se, että te löysitte äänenne ja rohkeuden puolustaa itseänne ja oikeuksianne. Tästä on hyvä jatkaa uuteen vuoteen. Yhdessä.

Suosittelemme sinulle