Ehditkö palautua? – asiantuntija arvioi hoitajan työviikon

Työterveyslaitoksen tutkija Mikael Sallinen kommentoi sairaanhoitajaopiskelija Panun työviikkoa.

Kuvateksti
Työn ohessa pitää olla riittävästi aikaa muulle elämälle.

MA: vapaapäivä

Arkivapaa on hyvä, jos se sopii omaan elämäntilanteeseen. Yksittäisiä vapaapäiviä pitäisi olla mahdollisimman vähän, sillä yhdessä päivässä ei ehdi palautua riittävän hyvin.

TI: aamuvuoro klo 7–15

Aamuseitsemän on hyvä kompromissi. Jos työt alkavat aamukuudelta, työvuorot alkavat helposti lyhentää yöunia. Useimpien ihmisten on vaikea mennä aikaisin nukkumaan.

KE: iltavuoro klo 13–21

Iltavuoron on hyvä päättyä viimeistään kymmenen maissa, sillä muuten työvuoron jatkuminen alkaa lykätä nukkumaanmenoa. Suurin osa ihmisistä on aamutyypin ja iltatyypin välimuotoja. Työnteko aamuyhdeksän ja iltaseitsemän välillä sopii heille hyvin.

TO: aamuvuoro klo 7–14.30

Palautuminen edellisestä vuorosta jäi liian lyhyeksi. Työterveyslaitoksen suositusten mukaan työvuorojen välin tulisi olla vähintään 11 tuntia. Ihminen ei välttämättä ehdi irrottautua töistä muuten riittävästi.

PE: aamuvuoro klo 7–14.30

Iltapäivä työvuoron jälkeen on hyvä aika liikunnalle tai muulle aktiiviselle tekemiselle, jos on virkeä. Jos väsyttää, puolen tunnin tai maksimissaan tunnin nokoset lisäävät vireyttä loppupäivään. Jos päiväunet lykkäävät yöunta tai olo tuntuu niiden jälkeen unenpöpperöiseltä, nokoset kannattaa lyhentää varttiin.

LA: iltavuoro klo 13–21

Viikonlopputöiden sopivuus riippuu elämäntilanteesta. On tärkeää, että työntekijä pystyy vaikuttamaan vapaapäivien sijoittumiseen.

SU: vapaapäivä

Vapaat sunnuntait ovat useimmille tärkeitä sosiaalisista syistä.

Teksti Emmi Oksanen

Lue lisää vuorotyöstä ja hyvinvoinnista Tehy-lehden 4/2016 teemasivuilta.