Heikot yöunet saattavat kertoa alttiudesta sairastua Alzheimerin tautiin

Alzheimerin taudin ja uniongelmien yhteyttä toisiinsa pitää tutkia lisää.

Kuvateksti
Alzheimerin taudille on tyypillistä sen vaiheittainen ja hitaasti etenevä luonne. Kuva: iStock

Uniongelmat saattavat olla varhainen merkki muuten terveen ihmisen suurentuneesta riskistä sairastua Alzheimerin tautiin. Vielä on tosin epäselvää, edistävätkö uniongelmat sairastumista vai ovatko ne kehittyvän dementian varhainen oire.

Tiedot perustuvat Neurology-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, johon osallistui hieman yli sata keskimäärin 63-vuotiasta. Osallistujat olivat muuten terveitä, mutta heillä oli perinnöllinen alttius sairastua Alzheimerin tautiin.

Kun osallistujien selkäydinnäytteitä tutkittiin, uniongelmista ja päiväväsymyksestä kärsivien näytteistä löytyi selvästi enemmän biologisia merkkiaineita, jotka on yhdistetty Alzheimerin tautiin. Kaikki uniongelmat, kuten uniapnea, eivät kuitenkaan liittyneet suurentuneisiin merkkiainepitoisuuksiin.

Uniongelmien ja Alzheimer-riskin yhteys ei johtunut eroista potilaiden koulutustasossa, lääkityksissä, masennusoireissa tai painoindeksissä. On silti mahdollista, että tuloksiin ovat vaikuttaneet jotkin muut seikat. Tämän vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varoen ja lisätutkimuksia tarvitaan.

Alzheimerin tauti on yleisin aivoja rappeuttava, etenevä muistisairaus. Noin 15–20 prosenttia yli 85-vuotiaista sairastaa sitä. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä eikä siihen ole parantavaa hoitoa.

Uutispalvelu Duodecim