Kännykkä haittaa lapsen unta

Älä säilytä älypuhelinta lapsen huoneessa öisin.

Kuvateksti
Yöllä kännykkä kannattaa pitää eri huoneessa kuin lapsi. Kuva iStock

Kännykän käyttö ennen nukkumaanmenoa voi heikentää lasten unenlaatua, lyhentää yöunia ja johtaa myös päiväväsymykseen. Näin voi päätellä yhdentoista tutkimuksen aineiston perusteella. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä yli 26 000 keskimäärin 15-vuotiasta lasta.

Tutkimuksen mukaan älypuhelinta tai tablettitietokonetta ennen nukkumaanmenoa käyttävät nukkuivat alle 9–10-tuntisia yöunia noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin lapset, jotka eivät käyttäneet laitteita illalla. He myös heräilivät useammin ja kärsivät nukahtamisongelmista todennäköisemmin. Myös päiväväsymys oli heillä yleisempää kuin ikätovereillaan.

Vaikutus näkyi myös silloin, kun lapsella oli esimerkiksi huoneessaan mahdollisuus käyttää kännykkää tai muita medialaitteita illalla, vaikka hän ei niitä olisi käyttänytkään.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena siitä, että älypuhelimet ja muut medialaitteet voivat haitallisesti vaikuttaa lasten uneen, jos niitä käytetään ennen nukkumaanmenoa. Tämän vuoksi vanhempien olisi hyvä rajoittaa lastensa kännykän käyttöä iltaisin ja esimerkiksi säilyttää laitteita yön ajan toisessa huoneessa. Tulokset julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim