Sairaanhoitaja Tico Svart auttoi ukrainalaisia turvaan Suomeen: ”Olen kiitollinen, että saan hyödyntää ammattitaitoani näin”

Tico Svart teki huhtikuun lopulla reissun, jota ei unohda koskaan. Hän kävi hakemassa Puolasta Suomeen yli 30 ukrainalaista pakolaista.

Kuvateksti
Näky varsovalaisessa vastaanottokeskuksessa oli pysäyttävä. "Sotaa paenneiden ukrainalaisten retkisänkyjä oli vieri vieressä", kertoo Tico Svart.
Kuva: Tico Svartin kotialbumi

Aika pieneksi sitä tuntee itsensä kaiken tämän keskellä, huokaa sairaanhoitaja Tico Svart. Hän sanoo päätyneensä avustusreissulle vähän vahingossa, mutta on ilman muuta valmis lähtemään toistekin.

Konkreettista apua Ukrainaan -ryhmän aktiivit olivat bonganneet Ticon televisio-ohjelmasta Marko Björs – rakkauden seikkailu, jossa hän on yhtenä kilpailijana. He ottivat yhteyttä, koska kaipasivat tiimiinsä sairaanhoitajaa ja olivat tykästyneet Ticon persoonaan.

”En osannut odottaa tällaista seurausta ohjelmalle. Oli helppo tehdä päätös ja lähteä mukaan tärkeään juttuun. Olen kiitollinen, että sain hyödyntää ammattitaitoani ja tehdä maailmasta ehkä vähän paremman paikan.”

Reissu tehtiin huhtikuun lopulla. Samalla matkalla he veivät Ukrainan rajalle ruoka- ja sairaalatarvikkeita.

Pakolaiset haettiin Varsovasta, missä oli vastaanottokeskus.

”Paikka muistutti messukeskusta. Siellä oli retkisänkyjä vieri vieressä, halli toisensa perään ihmisiä odottamassa aikaa parempaa. Näky oli pysäyttävä. Kun näin pienen pojan traktorin kanssa ja muita lapsia, se iski.”

Tiimillä oli pakolaisia varten bussi ja pakettiauto. Bussissa matkusti pääosin äitejä lapsineen. Joukossa oli kaikenikäisiä sylivauvasta rollaattorilla kulkevaan mummoon.

Tico matkusti pakettiautossa, jossa oli ihmisiä, jotka erityisesti tarvitsivat sairaanhoitajan läsnäoloa. Yksi heistä oli vanhempansa menettänyt pieni poika, joka matkusti isoäitinsä kanssa. Yhteensä ukrainalaisia oli yli 30.

Matka Suomeen kulki Tallinnan kautta.

”Ihmiset olivat peloissaan. Sain laittaa kaiken luovuuden peliin, kun rauhoittelin heitä. Tärkeätä oli kertoa etukäteen, mitä missäkin vaiheessa matkaa tapahtuu. Kielimuurin takia se ei aina ollut helppoa.”

”He olivat nähneet kauheita juttuja ja olivat tyytyväisiä niin pienestä. Teekupponen tuntui pelastavan päivän. Se laittoi miettimään omia arvoja. Monia tunnetiloja kävin matkalla läpi eikä kaikelle löydy edes sanoja.”

Satamassa Helsingissä vastassa olivat maahanmuuttovirasto Migri ja poliisi.

Pinnasänky täynnä lasten leluja.
Lapsia varten lahjoitettuja leluja.

Reissun Puolaan Tico teki vapaaehtoisena ilman palkkaa. Hänen varsinainen työpaikkansa on Meilahden sairaalan teho-osastolla.

Tico kertoo, että suunnitteilla on toinenkin reissu, joka tehtäisiin Kiovaan. Siellä on seksuaalirikosten uhreja, joiden tilanne vaatisi kartoitusta. Asiaa selvitellään vielä.

”Tämä ei missään nimessä ole yksityishenkilöiden puuhastelua. Tiimillä on yhteydet Ukrainan viranomaisiin. Olemme toimittaneet Ukrainaan esimerkiksi yhden hengityskoneen. Suomessa asioimme muun muassa Migrin ja kuntien sosiaalitoimien kanssa.”

Yhteinen reissu yhdisti. Tico kutsuttiin toukokuussa Pohjanmaalle kyläilemään sinne asettuneiden ukrainalaisten luo. Ihmistä välittyi lämpö ja kiitollisuus.

”Minulla oli erityinen ja siunattu olo, kun sain käydä heidän luonaan.”

Konkreettista apua Ukrainaan Facebookissa ja Instagramissa.