Hyvä käytös lisää tuottavuutta

Tiimityön teho lisääntyy, kun tiimiläiset käyttäytyvät tosiaan kohtaan hyvin.1 Tee työsi tasaisen hyvin. Ole luotettava ja huolehdi, että teet oman osasi työstä ajoissa ja vastuullisesti. Noudata annettuja ohjeita.

Kuvateksti
Tiimityössä oleellista on se, että haluaa tehdä työtä yhteisen päämäärän eteen. Kuva: iStock

2 Viesti rakentavasti. Olet hyödyksi, kun kerrot ideasi ja mielipiteesi avoimesti ja rehellisesti, mutta muita ja heidän työtään kunnioittaen.
Hyvät tiimityötaidot eivät edellytä jotain tiettyä persoonallisuutta. Oleellista on se, että haluaa tehdä työtä yhteisen päämäärän eteen

3 Muista kuunnella. Toimiva tiimi tarvitsee hyviä kuuntelijoita. Hyvä kuuntelija pystyy omaksumaan ja ymmärtämään muiden käsityksiä. Hänen ei tarvitse kyseenalaistaa muiden mielipiteitä joka käänteessä.
Hyvä kuuntelija pystyy myös vastaanottamaan palautetta eikä ryhdy heti puolustautumaan. Hyvä dialogi syntyy siitä, että ihmiset muistavat ensin kuunnella ja puhua vasta sitten.

4 Ole aktiivinen ja avulias. Valmistaudu kokouksiin ja osallistu keskusteluun. Tarjoudu ottamaan vastaan työtehtäviä. Jaa tietoa ja kokemustasi muille tiimin jäsenille myös palaverien ulkopuolella. Hyvä tiedonkulku auttaa ehkäisemään ongelmia ja virheitä.

5 Mukaudu muuttuviin tilanteisiin. Hyvä tiimipelaaja on tarvittaessa valmis muuttamaan ajatuksiaan ja toimintatapojaan. Älä jankkaa omia käsityksiäsi enää siinä vaiheessa, kun työ pitää saada tehdyksi.
Tiimityö on usein ongelmanratkaisua, joten älä välttele vaikeiden tilanteiden kohtaamista ja ratkaisujen etsintää. Älä etsi syyllisiä vaan keinoja korjata virhe.

6 Osoita sanoillasi ja teoillasi, että olet sitoutunut työhösi ja työkavereihisi. Kunnioita työkavereitasi ja kohtele heitä hyvin päivästä toiseen, ei vain silloin tällöin. Huumori kuuluu työpaikalle, mutta älä pilaile toisen kustannuksella ilkeästi. Se on kiusaamista.

www.dummies.com

Julkaistu Tehy-lehdessä 11/2014