Koetko työssäsi riittämättömyyttä? Toimi näin

Tässä seitsemän vinkkiä, kuinka riittämättömyyden tunteen kanssa tulee toimeen.

1. Mieti, mitä koet ja miksi. Vastaa itsellesi ”tämä on vain mielikuva”, ”joka asiassa ei tarvitse olla hyvä”. Kun käännät ajatuksiasi sitkeästi, ne alkavat hiljalleen muuttua.

2. Tarkastele omia tunteitasi rehellisesti. Työ on hankalaa, jos ei ole sinut oman tunnemaailmansa kanssa. Puhu siksi ystävälle, lue liikuttavaa kirjaa, katso elokuva, mene taidenäyttelyyn tai laula mukana kappaletta, joka auttaa purkamaan vyyhtiä.

Jos riittämättömyyden tunne on alituinen seuralainen, harkitse terapiaa.

3. Hyväksy, että hoitoala altistaa riittämättömyyden kokemiselle. Muista, että vaikka et pysty kaikkeen, teet koko ajan paljon.

4. Irrottaudu töistä ihan oikeasti. Älä vie töitä mielessäsi kotiin. Liiku ja keksi muita kivoja asioita, jotka auttavat irrottautumaan töistä.

5. Hakeudu työnohjaukseen ja koulutukseen. Kerro esimiehelle ja kollegalle, että koet riittämättömyyttä.­ Ehdota, että otatte aiheen esille yhdessä. Et ole varmasti ainoa, joka potee samaa, eivätkä muut pidä sinua heikkona siksi, että nostat kissan pöydälle.

6. Yrittäkää jakaa mokia työyhteisön kesken. Jokainen voi sanoa ääneen tilanteen, jossa koki riittämättömyyttä.

7. Syö hyvin ja keskity vapaa-ajalla lepäämiseen. Jos et meinaa päästä irti suorittamisesta, istu alas, sulje silmät ja keskity omaan hengitykseesi, kunnes rauhoitut.

Teksti Emmi Oksanen, kuvitus Johanna Sarajärvi

Lue myös:

Juoruilu lisääntyy, kun työyhteisön voimat loppuvat