Kuka saa tarkastaa huumelääkkeiden kulutuksen seurantakortit tehostetussa palveluasumisessa?

Kuvateksti
Kun apteekki toimittaa huumausaineeksi luokitellun lääkkeen osastolle tai muuhun toimintayksikköön, sen mukana tulisi tulla kulutuskortti. Kuva: iStock

Työskentelen tehostetussa palveluasumisessa. Kuka saa työpaikallani tarkastaa huumelääkkeiden kulutuksen seurantakortit?

Kun huumausaineiksi luokiteltava N-lääke on käytetty loppuun tai sen käyttöaika päättyy, lainsäädännön mukaan kulutuskortin tarkistaa ja allekirjoittaa lääkäri.

Kun apteekki toimittaa huumausaineeksi luokitellun lääkkeen osastolle tai muuhun toimintayksikköön, sen mukana tulisi tulla kulutuskortti. Siinä lukee valmisteen nimi, määrä, toimituspäivä sekä osaston tai toimintayksikön nimi. Kulutuskorttiin merkitään potilaan nimi, otettu annos, määräyksen antaneen lääkärin nimi sekä lääkkeen antajan koko nimi, titteli ja päiväys.

Lääkkeen kulutusseurantakortista pitää selvitä jälkikäteen lääkkeen käyttö ja mahdollinen lääkehävikki. Mahdollinen mittatappio tulee merkitä seurantakorttiin. Lääkkeen kulutusmerkintöjen kirjaaminen lääkepakkaukseen ei ole Aluehallintoviraston mukaan asianmukainen käytäntö.

Kun N-lääke on käytetty loppuun, kulutuskortti on palautettava valmisteen toimittaneeseen apteekkiin ja siinä pitää olla toimintayksikön vastaavan lääkärin allekirjoitus. Avoapteekilta kannattaa pyytää kulutuskorttiin kuittaus palautuksen yhteydessä.

Julkaistu Tehy-lehdessä 10/2020.