Jos hoitaja on kiireinen ja viestittää kehonkielellään, että potilas on ärsyttävä, potilas alkaa pelätä pyörtymistä ja pahaa oloa entistä enemmän. Pelko lisää pyörtymisvalmiutta. Jos pelko on puhuttu auki ja potilaalla on ikään kuin lupa pyörtyä, pelko ja kehon jännitys hellittävät.
Juttele mukavia
Kun hoitaja johdattaa keskustelua mukaviin asioihin, potilas voi keskittyä vastailemiseen. Hänen ei tarvitse pinnistellä pitääkseen keskustelua yllä ja ajatuksia poissa pelottavasta tilanteesta. Kysele, oletko ollut lomalla, mitä harrastat ja miten tulit tänne. Kysele myös vointia ja tilanteen mukaan pyörtymiskokemuksista.
Rauhoita kuin lasta
Aikuinen saattaa toimia pelkotilanteessa samoin kuin lapsi. Hoitajan rauhallisuus, kevyt kosketus ja pelon salliva ilmapiiri toimivat paljon paremmin kuin älyllinen vakuuttelu, ettei ole syytä pelätä.
Hanki tuoksupullo
Miellyttävä aistiärsyke voi olla paras tapa pysäyttää heikotus. Jos työnantaja sallii, hankkikaa huoneisiin suuret värikkäät julisteet sekä tuoksupullot ja stressipallot. Greipintuoksun haisteleminen tuoksupullon suulta tai stressipallon puristeleminen vapaassa kädessä pitää potilaan huomion poissa pistämisestä.
Teksti Emmi Oksanen
Asiantuntijana pelkojen hoitoon suuntautunut psykologi ja työnohjaaja Outi Reinola.