Potilas löi ensihoitaja Minnaa – mies sai vankeustuomion

Ensihoitaja Minna Karjanlahden mielestä väkivalta pitää nostaa esiin.

Kuvateksti
Minna Karjanlahti kertoo, että väkivaltaa ensihoidossa pidetään usein välttämättömänä pahana, joka kuuluu työnkuvaan. Kuva: Antti Ekola

Ensihoitaja Minna Karjanlahti sai työparinsa kanssa hälytyksen Seinäjoella sijaitsevan baarin eteen. Ohikulkijat olivat soittaneet apua, koska maassa makasi mies tajuttomana. Minna meni miehen viereen ja kertoi, kuka oli ja mistä tuli. Hän kokeili, hengittikö potilas ja tuntuiko pulssia. Minna ravisti kevyesti miestä olkapäästä ja yritti saada tätä hereille. Mies kohottautui nopeasti ja löi Minnaa nyrkillä kasvoihin.

Minna ehti hieman väistää iskua taaksepäin, mutta poskipäähän ja nenään tuli ruhje. Hän lähti työparinsa kanssa päivystykseen, jossa vamma myös valokuvattiin. Poliisipartio haki miehen putkaan. 

Seuraavana päivänä Minnan päätä särki. Iskusta johtunut henkinen trauma oli kuitenkin fyysistä pahempi.

– Kaikkein pahinta oli teon yllättävyys. Kun menet auttamaan, saatkin nyrkistä naamaan – kiitos purkautuikin aggressiivisuutena. Minulla oli jonkin aikaa täysin epäuskoinen olo.

Tapaus sattui viime vuoden lokakuussa. Minna teki siitä rikosilmoituksen. Hän otti yhteyttä myös tehyläiseen luottamusmieheen, joka neuvoi kääntymään Tehyn asiointipalvelun puoleen. Jutun käräjäoikeudessa otti hoitaakseen lakimies Tero Peltonen Tehyn oikeuspalvelusta.

– Tero sanoi, että älä sinä huolehdi mistään, minä hoidan kaiken. Se oli minulle siinä vaiheessa todellinen helpotus, koska minulla oli kaikenlaisia muitakin asioita käsiteltävänäni. Mietin esimerkiksi, että pelottaako töihin meno.

Tapahtuman jälkeen Minna joutui työssään toisenkin kerran pahoinpitelyn kohteeksi. Tämä tapaus on sittemmin soviteltu. Lisäksi hän kertoo olleensa lyhyen ajan kuluessa monessa muussakin uhkaavassa väkivaltatilanteessa.

Minnan mukaan ensihoitajan työ on muuttunut viime kesän jälkeen selvästi vaarallisemmaksi, koska päihteidenkäyttö ja mielenterveysongelmat ovat hänestä lisääntyneet selvästi. Minna on toiminut ensihoitajana vuodesta 2013.

– Olen saanut työpaikalta kaiken henkisen tuen. Meillä on debriefing ja defusing eli erilaisia purkumenetelmiä käytössä. Teemme yhteistyötä myös psykiatrian puolen kanssa. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelussa tuetaan työntekijän henkistä vointia todella hyvin.

Jos väkivallan teoista ei puhu, se kerryttää eräänlaista hiljaista taakkaa, joka voi purkautua jossain vaiheessa.

Minna kertoo, että väkivaltaa ensihoidossa pidetään välttämättömänä pahana, joka kuuluu työnkuvaan. Työntekijöillä on usein eräänlainen sankariasenne, ja väkivallasta puhumista pidetään jopa tabuna.

– Jos väkivallan teoista ei puhu, se kerryttää eräänlaista hiljaista taakkaa, joka voi purkautua jossain vaiheessa. Väkivalta pitää ehdottomasti nostaa esiin.

Minnan mielestä työssä kohdatusta väkivallasta ja seksuaalisesta ahdistelusta pitää tehdä rikosilmoitus.

– Terveydenhuollossa ei useinkaan toimita näin, koska mielletään, että me emme voi sitä salassapitovelvollisuuden takia tehdä. Salassapitovelvollisuus koskee potilaan terveydentilaa, mutta rikosilmoituksen voi tosiaankin tehdä ja nimen saa antaa poliisille.

Maaliskuisen käräjäpäivän Minna oli merkinnyt isolla kalenteriinsa. Oikeusprosessi oli pyörinyt usein mielessä ja Minna halusi tapahtumalle pisteen. Tero oli Minnan mukana käräjillä. Päivä kuumotti Minnaa etukäteen paljon.

– Eniten minua jännitti lyöjän näkeminen ja se, että ikään kuin paljastaisin hänelle kasvoni uudelleen. Hän ei kertomansa mukaan muistanut tapahtumasta mitään. Ajattelin, että jossain vaiheessa minun pitää tätä lyöjää kuitenkin taas hoitaa ja ehkä hän siinä tilanteessa muistaisi minut muijana, joka vei hänet käräjille.

Pelko oli aiheeton, sillä tekijä ei saapunut käräjäoikeuteen. Asia voitiin silti käsitellä. Minnaa ja hänen kollegaansa kuultiin ja lopulta tuli tuomio.

Käräjäoikeuden mukaan pelkkä sakkorangaistus ei riittänyt, vaikka kyse oli yksittäisestä lyönnistä. Tekijä tuomittiin 30 päiväksi vankeusrangaistukseen.

Tekijällä ei ollut aikaisempaa rikosrekisteriä, joten hän suorittaa tuomion ehdollisena. Lisäksi hänen pitää korvata Minnalle korvauksia kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta 600 euroa.

– Nykyisen lainsäädännön puitteissa olen tuomioon erittäin tyytyväinen. Hain oikeutta ja sitä sain. Toki jos uhri olisi ollut poliisi tai muu viranhaltija, tuomio olisi ollut pidempi. Mutta hyvä näin.

Minna pitää vankeustuomiota hyvänä, sillä sen ansiosta tekijästä voidaan tehdä poliisille varohenkilöhakemus.

– Kun häntä pitää seuraavan kerran hoitaa, on mahdollista, että saamme etukäteen tiedon vaarallisesta henkilöstä ja poliisilta virka-apua.


Ensihoitajan pahoinpitely

  • ​Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta säädetään rikoslaissa, mutta ensihoitoa ei rinnasteta nykyisessä lainsäädännössä virkatehtäviin.
  • Väkivaltaisuus ensihoitajaa kohtaan katsotaan pahoinpitelyksi. Sen seuraamus on usein pelkkä sakkorangaistus.