Suostuin hätäpäissäni irtisanomaan itseni – olisinko voinut toimia toisin?

Kuvateksti
Jos työnantaja painostaa allekirjoittamaan jotain saman tien, vaatimukseen ei pidä suostua. Paikalle kannattaa pyytää luottamusmies. Kuva: iStock

Esimies kutsui minut lyhyellä varoitusajalla huoneeseensa kertomatta etukäteen, mistä on kyse. Hän antoi minulle kaksi minuuttia aikaa päättää, sanonko itseni irti vai sanooko työnantaja minut irti. Hätäpäissäni sanouduin irti. Olisinko voinut toimia toisin?

Sinun olisi kannattanut toimia toisin ja ottaa rauhallisesti. Työnantaja loi tilanteeseen tarpeettoman tunteen kiireestä. Tuollaisessa tilanteessa ei ole syytä allekirjoittaa mitään, vaan paikalle pitää pyytää luottamusmies. Myös liittoon voi olla yhteydessä ja pyytää neuvoja.

Työnantajalla on aina oltava painava syy työsuhteen päättämiseen. Ennen työsuhteen päättämistä työnantajan on annettava varoitus, jotta työntekijällä on mahdollisuus korjata työnantajan moitittavana pitämää menettelyä.

Irtisanoutuminen aiheuttaa aina 90 päivän karenssin työttömyysturvaan. Karenssi tarkoittaa sitä, että työttömyysturvaa ei makseta.

Jos sanoo itsensä irti, työnantajan mahdollisesti moitittavaakaan menettelyä ei yleensä voi riitauttaa oikeudessa.

Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2019.