Työntekijöiden toive työajoista toteutui

Työterveyslaitos kokeilee työntekijöiden toiveesta uudenlaista työaikaa.

Kuvateksti
Työterveyslaitos vapautti työaikoja työntekijöiden toiveesta. Kuva: iStock

Mikä oli ongelma?

Työterveyslaitoksessa käytössä olleet työaikakäytännöt eivät vastanneet kaikkien työntekijöiden tarpeita. Toiset halusivat aloittaa työskentelyn aamuisin ennen kello seitsemää, jolloin liukuma vasta alkoi. Toiset puolestaan halusivat olla työssä pidempään kuin kello 18:aan, jolloin liukuma jo päättyi.

Tarvetta oli myös etäpäiville ja matkatyölle. Työntekijät tekivät joustojen lisäämisestä aloitteen, johon työpaikan johto tarttui.

Mitä Tehy teki?

Työterveyslaitoksessa on käytäntönä, että työnantaja neuvottelee aina kaikkien palkansaajajärjestöjen kanssa. Tehyn yksityissektorin neuvottelujärjestö TSN:n lisäksi neuvotteluissa ovat mukana korkeakoulutettuja edustava neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Jyty.

- Kun kaikki neuvottelevat kaikesta, sekä parannukset että joskus myös valitettavasti huononnukset koskevat kaikkia, sanoo Tehyn pääluottamusmies Helinä Hämäläinen.

Miten asia ratkesi?

Työaikapilotti alkoi viime heinäkuun alussa, ja se jatkuu lokakuun loppuun. Liukuman osalta pilotti jatkuu vuodenvaihteeseen. 
Liukuva työaika on kello 6-21 ja ydintyöaika 10-14. Etätyöpäivinä voi työskennellä 6-21 sopimalla päivästä esimiehen kanssa. Myös matkatyö on mahdollista.

Koska Työterveyslaitoksessa työskentelevien tehyläisten työhön kuuluu potilasvastaanottoja, he eivät voi aina noudattaa liukuvaa työaikaa. Töiden salliessa etätyöpäivät ovat mahdollisia hoitajillekin.
Kokemukset pilotista ovat olleet ­myönteisiä. 

Julkaistu Tehy-lehdessä 10/2017