2. Monenlaisista tilanteista
Voit tehdä ilmoituksen, jos huomaat vaarallisen tapahtuman tai läheltä piti -tilanteen. Esimerkiksi jos potilaan sängystä jäi laita alas ja hän oli tipahtaa. Tai teho-osastolla on lattialla paljon letkuja, joihin saattaa kompastua. Useimmiten ilmoitukset koskevat lääkehoitoa ja tiedonkulun ongelmia. Ilmoitus tehdään myös väkivaltatilanteista.
Tapahtuman ei tarvitse sattua juuri sinulle, vaan se voi perustua myös havaintoon.
3. Mahdollisimman pian
Tee ilmoitus mahdollisimman nopeasti. Muuten se unohtuu tai jää muusta syystä tekemättä. Ilmoitus kannattaa tehdä, sillä työpaikan epäkohtien korjaaminen vähentää lopulta työntekijöiden kuormitusta.
Jos ilmoitusta ei ehdi tekemään tai ilmoituksen aiheita on liikaa, työkulttuurissa on jotain isompaa korjattavaa.
4. Sähköinen lomake
Sähköisen HaiPro-lomakkeen valikoissa on valmiit vaihtoehdot muun muassa osastosta, ammattinimikkeestä, tapahtumatyypistä ja tapahtuma-ajasta.
Kerro vapaaseen kuvaukseen omin sanoin, mitä tapahtui ja minkälainen tilanne oli. Oliko kiire tai liian vähän ihmisiä töissä?
5. Parantaa potilasturvallisuutta
Potilasturvallisuusvastaava kokoaa ilmoitukset ja ne käydään läpi esimiehen kanssa seuraavassa mahdollisessa työpaikkakokouksessa.
Tarkoituksena on miettiä yhdessä, miten työyksikön toimintatapaa pitää muuttaa, ettei vastaavaa vaaratilannetta pääsisi enää syntymään.
Asiantuntijana Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.
Julkaistu Tehy-lehdessä 6-7/2020