Voiko sairaanhoitajan määrätä keittiötyöhön?

Kuvateksti
Sairaanhoitajan työpanoksen käyttäminen keittiötyöhön ei ole järkevää. Kuva: iStock

Työskentelen sairaanhoitajana vanhusten hoivaosastolla.

Työhömme kuuluu keittiövuoro, jolloin työaika kuluu tiskaamiseen ja ruuanlaittoon.

Voiko työnantaja määrätä hygieniapassittoman sairaanhoitajan keittiötyöhön?

Vanhainkodin keittiössä työskentelevillä pitää olla hygieniapassi, vaikka ruoan valmistus tai kuumennus olisi vain osa työntekijän työtä.

Sairaanhoitajan ammattitaito tulee hyödyntää pääsääntöisesti hoitotyössä.

Työpanoksen käyttäminen koko työvuoron ajan keittiövuoroon ei ole järkevää.

Vanhusten hoivaosastoilla potilaat tarvitsevat usein pitkäaikaista sairaanhoitoa ja monialaista kuntoutusta. Myös lääkehoito vaatii ammattitaitoa.

Vanhuspalvelulain mukaan vanhusten hoidon toimintayksikössä on oltava henkilöstö, jonka määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat toimintayksikön vanhusten määrää ja palveluntarvetta.

Potilasturvallisuuden takaaminen voi edellyttää jopa sitä, että jokaisessa työvuorossa on sairaanhoitaja, joka koordinoi ja kantaa kokonaisvastuun yksikön toiminnasta.

Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2014