Työterveyslaitos: Sote-alalla työskentelevistä on syytä pitää kiinni

Lähi- ja sairaanhoitajakoulutuksen saaneet työskentelevät pääosin sote-alalla. Tarvittavaa uutta työvoimaa voi houkutella alaa vaihtaneista ja eläkeläisistä.

Kuvateksti
Lähihoitajien riskiä siirtyä oman alan ulkopuolelle lisää lähihoitajien viime vuonna lisääntynyt työttömyys.
Kuva: iStock

Suurin käyttämätön lähi- ja sairaanhoitajien työvoimaresurssi löytyy hoitajista, jotka ovat hakeutuneet muille toimialoille. Pientä pelastusta hoitajapulaan löytyy myös eläkkeellä olevista, joiden työssäkäynti onkin yleistynyt. 

Tähän tulokseen tulee Työterveyslaitoksen ja Tilastokeskuksen toteuttama selvitys.

Lähi- ja sairaanhoitajien siirtyminen muille toimialoille on yleistynyt viime vuosina. 

Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Metropolian mainos.
Mainos päättyy

Vuonna 2023 15 400 lähihoitajaa ja 11 300 sairaanhoitajaa työskenteli muulla kuin sote-alalla. Määrä vastaa 11 prosenttia sosiaali- ja terveysalalla viimeisen kymmenen vuoden aikana työskennelleistä hoitajista

"Sairaanhoitajat siirtyvät tyypillisesti julkisen hallinnon ja koulutuksen toimialoille, joissa he usein työskentelevät sote-alaa hyödyntävissä tehtävissä. Lähihoitajia siirtyy myös etäämmälle sotesta, kuten kaupan alan töihin", toteaa johtava tutkija Elina Weiste Työterveyslaitoksesta.

Keskeisintä on kuitenkin pitää kiinni alalla jo olevista työntekijöistä. Esimerkiksi lähihoitajien riskiä siirtyä oman alan ulkopuolelle lisää lähihoitajien viime vuonna lisääntynyt työttömyys.

Alalla pysymiseen ja myös sinne palaamiseen kannustaa Työterveyslaitoksen mukaan toimiva työyhteisö, laadukas perehdytys, työn joustavuus, riittävän hyvä palkkaus, uranäkymät ja osaamisen päivittämisen mahdollisuudet, työkyvyn tuki ja työn muokkauksen mahdollisuudet. 

Lisäksi työllistymistä edistää alan arvostuksen osoittaminen ja maineen parantaminen. Samat tekijät edistävät myös alan pitovoimaa.

Arvioiden mukaan Suomessa tarvitaan vuoteen 2040 mennessä lähes 26 000 lähihoitajaa ja noin 9 400 sairaanhoitajaa enemmän kuin vuonna 2021.

Eläkkeellä olevista hoitajista jo joka viides käy töissä.

Vanhuuseläkettä saavista 65–68-vuotiaista lähihoitajista 23 prosenttia ja sairaanhoitajista 20 prosenttia jatkoi työuraansa eli kyse on merkittävästä työvoimaresurssista. 

Eläkkeellä työssäkäyvät hoitajat tekevät keskimääräistä yleisemmin vuokratyötä, mikä korostaa joustavien työjärjestelyjen ja työn välityksen rakenteiden tärkeyttä työuran loppuvaiheessa ja eläkkeeltä töihin palatessa.

Selvitys tehtiin osana sosiaali- ja terveysministeriön Hyvän työn ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä sote- ja pelastusalan veto- ja pitovoimaa.