Yhdet yt-neuvottelut päättyvät, kun toiset jo alkavat – Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue lomauttaa henkilöstönsä kahdeksi päiväksi, uhkana myös hoitotyön prosessijohdon menetys

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aikoo vähentää henkilöstöään 120 henkilötyövuoden verran.

Kuvateksti
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella myllertää: 120 henkilötyövuotta vähennetään, koko henkilöstö lomautetaan ja 200 työntekijän työnkuva muuttuu.
Kuva: Ari Korkala

Kovia lukuja, sanoo tehyläinen koordinoiva pääluottamusmies Anita Panula.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue vähentää 120 henkilötyövuotta. Eläköitymiset eivät kuulu lukuun. Lisäksi 200 työntekijän palvelusuhteen ehtoihin, työpisteeseen tai työnkuvaan on tulossa muutoksia.

"Ilmassa on pelkoa oman työpaikan puolesta. Tunnelmat ovat aika epäuskoiset ja järkyttyneet."

Hyvinvointialue lomauttaa koko henkilöstönsä kahdeksi päiväksi. Ennen joitakin yksiköitä kuten yhteispäivystys tai kotihoito on rajattu tästä suoraan ulkopuolelle, mutta nyt ei.

Hyvinvointialueella tehdään jatkossa vain välttämättömät rekrytoinnit ja harkitaan, voidaanko tehtävä jättää täyttämättä eläköitymisen jälkeen.

Henkilöstöön kohdentuvista toimenpiteistä saadaan arviolta yli 7,2 miljoonan euron säästöt. Koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut päättyivät marraskuun alussa, mutta loppukuussa on alkamassa jo uudet.

"Kuinka paljon henkilöstöstä enää voidaan ottaa irti", Anita Panula ihmettelee.

Uhkana Etelä-Pohjanmaalla on myös, että hyvinvointialueen hallintosääntöä ja organisaatiorakennetta muutetaan niin, että hoitotyön johtaja ylimmässä johdossa menetetään.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

"Hoitotyötä pitää olla johtamassa alan tunteva johtaja, joka tuntee alaistensa koulutuksen, osaamisen ja ammattitaitovaatimukset. Ammattiosastomme on ottanut vahvasti kantaa hoitotyön johtajan merkityksen puolesta, samoin Tehy on lähettänyt kannanottonsa hyvinvointialueelle", Panula sanoo.

Taustalla on konsulttiselvitys organisaatio- ja johtamisrakenteesta. Säästöjä haettaisiin professiojohtamisesta. Alan suurinta henkilöstöryhmää eli hoitajia ei välttämättä sen jälkeen johtaisi hoitajataustainen johtaja. Ylimmän johdon rakenteesta päättää aluevaltuusto 18. marraskuuta.

Samaa harkittiin Satakunnan hyvinvointialueella, mutta hanke kariutui muun muassa Tehyn vastustukseen.