Astmaatikko voi siedättyä lemmikilleen

Astma tai allergia ei estä lemmikin hankkimista automaattisesti.

Kuvateksti
Marsut ja kanit allergisoivat yhtä lailla kuin kissat ja koirat. Kuva iStock.

Voiko koira- ja kissakuumetta poteva perhe hankkia lemmikin, jos perheessä on allergiaa tai astmaa?

Ohjeistus lemmikkieläinten pitämisestä on aina yksilöllinen, painottaa Allergia- ja astmaliitto.

Omaa sietokykyä ei voi testata ennakkoon muutoin kuin oleilemalla lemmikkien kanssa.  Vain siten saadaan viitettä, voiko kotiin otettavaa lemmikkiä ylipäätään harkita.

– Astma tai allergia ei ole koskaan automaattinen este. Ne ovat kuitenkin syy miettiä lemmikin hankintaa hieman tarkemmin. Lemmikkiin sitoudutaan pitkäaikaisesti, eikä hankintaa pidä tehdä terveyden kustannuksella, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Liitosta kysytään usein allergisille sopivia rotuja tai lemmikkejä. Sellaisia ei kuitenkaan ole. Marsut ja kanit allergisoivat yhtä lailla pienestä koostaan huolimatta.

Liitto neuvoo astmaa sairastavia harkitsemaan lemmikin hankintaa astman hallittavuuden perusteella. Jos astma on vaikeahoitoinen, kissa tai koira pahentaa tilannetta. On suositeltavaa, että astmaatikko keskustelee asiasta oman lääkärin tai astma- ja allergiahoitajan kanssa. Vinkkejä voi kysyä myös Allergia- ja astmaliiton neuvonnasta.

Eläinallergian puhkeamista vaikkapa vuoden kuluttua ei voi ennustaa testeillä tai lainalemmikillä. Lemmikkihankintaa pystyy puntaroimaan vain tämänhetkisen tilanteen perusteella.

– Jos oireet puhkeavat lemmikkihankinnan jälkeen, tilannetta voi seurata jonkin aikaa allergia- tai astmalääkityksen avulla. Tällöinkin asiaa täytyy harkita yksilökohtaisesti. Joskus omalle lemmikille voi siedättyä ja oireet lievenevät, toteaa Vuorenmaa.