Ehkäisy kiinnosti turvapaikkaa hakevia

Turvapaikanhakijat Joutsan vastaanottokeskuksessa kuuntelivat korva tarkkana kätilö- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden antamaa terveys- ja seksuaalivalistusta.

Kuvateksti
Terveyskasvatuksen tarve vastaanottokeskuksissa on suuri. Kuva Annika Rauhala

Eniten kysymyksiä ja keskustelua herättivät erilaiset ehkäisymenetelmät ja suojaikäraja, joka oli monelle uusi käsite. Opiskelijat saivat kiitosta esityksestään ja useampi kuulija kävi sanomassa, että tieto tuli tarpeeseen.

– Puhuimme etukäteen, että päivän aihe voi olla arka. Meitä vähän jännittikin, miten meidät otetaan vastaan. Oli positiivinen yllätys, että kuulijat kyselivät ja olivat niin kiinnostuneita. Vain muutama lähti kesken pois, kertoo sairaanhoitajaopiskelija Satu Vihervirta.

Naisille ja miehille järjestettiin erilliset tilaisuudet, mutta kerrottavat asiat olivat melkeinpä samat. Tulkki oli paikalla.

Naisille raskauteen liittyvät asiat olivat iso kokonaisuus. Ehkäisykeinot kiinnostivat, ja esimerkiksi jälkiehkäisy oli monelle uusi asia. Ehkäisypillereiden sivuvaikutuksista kyseltiin.

Opiskelijat kertoivat myös raskauden keskeytyksestä ja siitä, että se on Suomessa laillista. Kysymyksiä tuli myös hedelmällisyydestä – miksi raskaus ei ala, vaikka vauvaa yritetään ja toivotaan. Lisäksi keskusteltiin muun muassa kesäpukeutumisesta, saunasta ja alastomuudesta ja siitä, mihin kohtiin kehoa on turvallista koskea.

Terveyskasvatus jatkuu vielä. Perjantaina vuorossa on infektioiden ehkäisy ja suu- ja käsihygienia. Tietoiskut ovat osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun kätilö- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden yrittäjyyskurssia. Aloite valistushetkiin tuli vastaanottokeskuksesta.

Lue lisää turvapaikanhakijoiden arjesta Tehy-lehden numerosta 5/2016.