Terveyskasvatuksen tarve vastaanottokeskuksissa on suuri. Kuva Annika Rauhala

Ehkäisy kiinnosti turvapaikkaa hakevia

Turvapaikanhakijat Joutsan vastaanottokeskuksessa kuuntelivat korva tarkkana kätilö- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden antamaa terveys- ja seksuaalivalistusta.

Eniten kysymyksiä ja keskustelua herättivät erilaiset ehkäisymenetelmät ja suojaikäraja, joka oli monelle uusi käsite. Opiskelijat saivat kiitosta esityksestään ja useampi kuulija kävi sanomassa, että tieto tuli tarpeeseen.

– Puhuimme etukäteen, että päivän aihe voi olla arka. Meitä vähän jännittikin, miten meidät otetaan vastaan. Oli positiivinen yllätys, että kuulijat kyselivät ja olivat niin kiinnostuneita. Vain muutama lähti kesken pois, kertoo sairaanhoitajaopiskelija Satu Vihervirta.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Naisille ja miehille järjestettiin erilliset tilaisuudet, mutta kerrottavat asiat olivat melkeinpä samat. Tulkki oli paikalla.

Naisille raskauteen liittyvät asiat olivat iso kokonaisuus. Ehkäisykeinot kiinnostivat, ja esimerkiksi jälkiehkäisy oli monelle uusi asia. Ehkäisypillereiden sivuvaikutuksista kyseltiin.

Opiskelijat kertoivat myös raskauden keskeytyksestä ja siitä, että se on Suomessa laillista. Kysymyksiä tuli myös hedelmällisyydestä – miksi raskaus ei ala, vaikka vauvaa yritetään ja toivotaan. Lisäksi keskusteltiin muun muassa kesäpukeutumisesta, saunasta ja alastomuudesta ja siitä, mihin kohtiin kehoa on turvallista koskea.

Terveyskasvatus jatkuu vielä. Perjantaina vuorossa on infektioiden ehkäisy ja suu- ja käsihygienia. Tietoiskut ovat osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun kätilö- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden yrittäjyyskurssia. Aloite valistushetkiin tuli vastaanottokeskuksesta.

Lue lisää turvapaikanhakijoiden arjesta Tehy-lehden numerosta 5/2016.

Kommentit

Käyttäjän Matti Laakso kuva

Te typerykset sössötätte niille murhaajille, joukkoraiskaajille ja saastoille kuin yläkoululaisille kun ne pitäisi sulkea piikkilanka-aitaukseen odottomaan palautusta.

Käyttäjän Sysimaan imaami kuva

Opiskelijat pakotetaan, osana opiskelua mukaan Suomen alasajoon. Helvetin jakkukalkkunat!

Käyttäjän TeroL kuva

Esityksemme sisälsi myös Suomen lain, käyttäytymisnormien, suojaikärajojen ja naisten sekä lasten koskemattomuuden korostamisen turvapaikanhakijoille? Tämä tiedoksi meiltä jakkukalkkunoilta, kuten mieheltä vm. 1967.

Käyttäjän Liv kuva

Mikä mies se sellanen on joka kiertää sössöttämässä käpykaartilaisille kortsuista? Eikö yhtään hävetä?

Mainos
Mainos

Uutisia