Ensihoitajien työpaikat jatkuvasti vaakalaudalla

Palveluntuottaja vaihtuu lähes joka toisessa Pirkanmaan kunnassa.

Kuvateksti
Tarjouskierros johti siihen, että ensihoidon palveluntuottaja vaihtuu useassa Pirkanmaan kunnassa. Kuva Ari Korkala.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvasta 23 jäsenkunnasta peräti yhdessätoista vaihtuu ensihoidon palveluntuottaja ensi vuoden alussa. Tuottajia on viisi, joista neljä on yksityisiä.

Tähän asti toimintaa ovat hallinneet 9Lives ja 9Lives Pirkanmaa Oy, jotka ovat tuottaneet palvelun 12 alueella. Ensi vuoden alusta konsernilla on seitsemän aluetta. Tarjouspyynnöissä oli ennalta määrätty yläraja, jonka yksittäinen palveluntuottaja saa hoidettavakseen.

– Jo ennalta oli tiedossa, ettei 9Lives-konserni voi säilyttää nykyistä määrää toimipisteitä, sanoo liiketoimintajohtaja Timo Palo

Tehyn lakimies Mari Aspelundin mukaan missään muussa Suomen sairaanhoitopiirissä ei ole näin suurta vaihtuvuutta. Hän muistuttaa, että kun palveluntuottaja vaihtuu, työntekijät pitää siirtää liikkeenluovutuksella uuden työnantajan palvelukseen.

– Yksityisessä ensihoidossa työntekijöiden työpaikat ovat kilpailutuksen vuoksi vaakalaudalla joka toinen tai kolmas vuosi. Tämä on työntekijöiden kannalta kestämätöntä.

9Lives Oy kävi yt-neuvottelut kesän alussa. Niiden tuloksena 130 työntekijästä irtisanotaan 70. Uusia yt-neuvotteluja yrityksessä on käyty lokakuussa. Neuvotteluissa on kyse uudelleen organisoitumisesta ja työssäkäyntialueiden määrittelystä, jotta ne vastaavat paremmin uutta palvelutasopäätöstä ja kilpailutustulosta.

Lain mukaan jokainen sairaanhoitopiiri voi kilpailuttaa palveluntuottajat niin, että sopimus voi olla voimassa kahden vuoden jälkeen vielä vuoden tai kaksi. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri teki näin tänä vuonna. Ainoa vertailukriteeri oli hinta.

– Halvin tarjous on voittanut, sanoo sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Kaius Kaartinen.

Kilpailutus ei ole pakollista. Vuoden 2017 alusta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on Tampereen kaupungin lisäksi seitsemän kuntaa, joiden palvelutuottajaksi sairaanhoitopiiri on valinnut Pirkanmaan aluepelastuslaitoksen.