Ensimmäinen Seri-tukikeskus aloitti Helsingissä

Seksuaalirikoksen uhri saa avun yhdestä paikasta.

Kuvateksti
Väkivaltaa kokeneen jatkohoidon ja seurannan pitää olla pitkäkestoista. Kuva iStock.

Suomen ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kokeneiden Seri-tukikeskus aloitti toimintansa Hyksin Naistenklinikalla 29. toukokuuta. Tukikeskuksesta seksuaaliväkivaltaa kokenut henkilö saa kokonaisvaltaista palvelua samasta paikasta akuuttivaiheessa eli seksuaalirikosta lähinnä seuranneen kuukauden aikana. Tukikeskuksen palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.

Kynnys hakeutua Seri-tukikeskukseen on tehty mahdollisimman matalaksi. Seksuaaliväkivaltaa kokenut voi hakeutua sinne itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana noin kuukauden sisällä seksuaaliväkivallasta. Palvelu on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. Alle 16-vuotiaat seksuaaliväkivallan uhrit hoidetaan Hyksin Lastenklinikan ja Jorvin lasten päivystyksissä.

Tukikeskuksessa on valmius kerätä akuuttivaiheessa raiskauksen uhrilta oikeuslääketieteelliset näytteet ja tarjota lääketieteellistä tutkimusta ja hoitoa sekä antaa uhrille psykososiaalista tukea. Tukikeskuksessa toimivat lääkäri, kätilö, psykologi, sosiaalityöntekijä ja sairaalapastori.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi tukikeskus varmistaa asiakkaan tarvitseman jatkotuen ja jatkohoidon. Seri-tukikeskus palvelee kaikkia sukupuolia; naisia, miehiä ja transihmisiä, inter- ja muun sukupuolisia.

Tukikeskuksen palvelujen saanti ei edellytä rikosilmoituksen tekoa, mutta sen tekemiseen kannustetaan. Tarvittaessa uhria opastetaan tekemään ilmoitus poliisille ja ohjataan saamaan oikeudellista neuvontaa.

–Keskuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja järjestöjen kanssa, toteaa Hyksin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Tukikeskuksen ovat perustaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Naistenklinikan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tukenut valmistelutyötä ja rahoittanut hanketta. Tukikeskuksen nimessä seri-lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos.