EU-komissaari ajaa tupakkakieltoa rannoille

Komissaari Vytenis Andriukatis haluaa kieltää tupakoinnin julkisilla paikoilla, joilla ihmiset viettävät vapaa-aikaansa.

Kuvateksti
Tupakantumpit julkisilla paikoilla ja erityisesti uimarannoilla ovat ympäristöongelma. Kuva iStock.

Rannat, puistot ja ulkoilualueet Euroopan unionissa pitäisi saada savuttomiksi. Näin ehdotti terveysasioista vastaava komissaari Vytenis Andriukaitis puhuessaan tupakkaa ja terveyttä käsitelleessä konferenssissa Portugalissa. Hän ehdotti myös tupakoinnin kieltämistä autoissa, joissa on lapsia.

Tupakointi julkisissa ulkotiloissa on kielletty seitsemässä EU-maassa. Ne ovat Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Kreikka, Malta ja Unkari.

Suomen tupakkalaki kieltää tupakoinnin autossa, jossa on alle 15-vuotiaita lapsia. Tupakkalaki antaa myös taloyhtiöille mahdollisuuden kieltää tupakointi parvekkeilla.

EU- kansalaisista tupakoi 28 prosenttia, ja 700 000 ihmistä kuolee tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin unionin alueella.

EU on vuosien varrella pyrkinyt vähentämään tupakointia esimerkiksi rajoittamalla mainontaa, nostamalla tupakkaveroja, puuttumalla tupakka-askien ulkonäköön ja kampanjoimalla tupakoimattomuuden puolesta.

Tupakantumpit julkisilla paikoilla ja erityisesti uimarannoilla ovat ympäristöongelma. Tumpit sisältävät yli 165 ympäristölle haitallista kemikaalia. Tumpit myös maatuvat hitaasti.