”Hallitus on nyt menossa niin väärään suuntaan”, sanoo lakossa oleva lastenhoitaja Anna Vieru

Tehyläiset varhaiskasvattajat aloittivat varhain keskiviikkona pääkaupunkiseudulla poliittisen lakon, jolla vastustetaan hallituksen vientivetoisen työmarkkinamallin valmistelua.

Kuvateksti
Anna Vieru kertoo, että vanhemmilta on tullut tsemppejä ja ymmärrystä lakolle, vaikka se sulkee päiväkodin kahdeksi päiväksi.
Kuva: Jukka Rapo

Yksi lakkoon jääneistä on lastenhoitaja Anna Vieru, joka työskentelee päiväkoti Metsätähdessä Helsingin Malminkartanossa.

”Tämä lakko ei kohdistu työnantajaan, vaan hallitukseen. Hallitus on nyt menossa niin väärään suuntaan. Olisi hölmöä, jos teollisuuspuoli määräisi meidän palkat. Se tarkoittaisi varhaiskasvatukselle ikuista palkkakuoppaa.”

Annalla on vuosikymmenten kokemus lastenhoitajan työstä, ja hän on nähnyt työn muutoksen: entistä isommat lapsiryhmät, haasteellisemmat lapset, kiireen ja pulan varhaiskasvatuksen opettajista. Itse asiassa Annakin tekee vaka-opettajan sijaisuutta, koska opettajia ei ole.

Anna vastustaa nykytrendin mukaisia jättipäiväkoteja. Hän on tyytyväinen omaan työpaikkaansa, jossa lapsia on reilut 60. ”Tunnen heidät kaikki, samoin kaikki työkaverit. Meidän ei tarvitse toimia minuuttiaikataululla kuten isoissa päiväkodeissa.”

Hallituksen suunnittelemat muutkin heikennykset kuten vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen lakkautus, määräaikaisuuksien helpottaminen ja ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus osuisivat hänestä pahasti juuri naisvaltaisiin julkisen puolen aloihin.

”Sapettaa. Hallituksen tehtävä ei ole käydä työmarkkinaneuvotteluja. Lastenhoitajan palkkaa on pystytty viime vuosina hilaamaan ylöspäin, mutta se vaatii aina taistelua. Vastuusta ei olla valmiita maksamaan. Olemme vastuussa lapsista, mutta sen ei katsota olevan rahan arvoista.”

Vanhemmilta on tullut ymmärrystä ja tsemppejä lakkolaisille. ”He ymmärtävät realiteetit, missä tätä työtä tehdään.”

Vaikka on työssä ihanuutensa. ”Lapsilta saa välittömän palautteen. Saan myös ulkoilla ja nauraa joka päivä. Ei minusta olisi istumaan koko päivää tietokoneen edessä.”

Työnseisaus koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaikkia varhaiskasvatuksen yksiköitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Kaksipäiväinen lakko päättyy torstaina 1. helmikuuta klo 21.

Lue lisää:

Tehyn lakkosivut