Hammaslääkäri ulkoistettiin, hoitojono purkautui

Harvinainen työnjohtovallan ulkoistus näyttää toimivan Pihtiputaalla.

Kuvateksti
Vielä viime keväänä hammashoitajat odottivat uusia hammaslääkäreitä. Hammashoitajat Merja Koljonen (vas.) Eeva Hyvönen, Tanja Mehtonen, Mirja Patama ja Tuula Kinnunen. Edessä pääluottamusmies Merja Kumpulainen. Kuva Jouni Leino.

Pihtipudas ulkoisti osan suun terveydenhuollostaan Med Groupille syyskuun alussa. Ratkaisun taustalla oli jatkuva pula hammaslääkäreistä. Pahimmillaan kahta vakituista hammaslääkärin paikkaa hoiti vuodessa yhteensä 14 eri vuokrahammaslääkäriä.

– Pihtiputaan päättäjille oli tärkeää, että emme tee liikkeenluovutusta vaan hoitohenkilöstö, tilat ja välineet ovat omasta kunnasta, korostaa Wiitaunioinin perusturvan toimialajohtaja Marja Laurila.

Uudessa järjestelyssä hammashoitajat ovat edelleen kunnan palkkalistoilla, mutta heidän päivittäistä työtään johtaa Med Groupin hammaslääkäri.

Hoitoajat ovat löytyneet työsopimuksen mukaisesti arkipäivistä. Vaikka kiireettömien potilaiden hoitojono on purettu, siihen ei tehty töitä iltaisin eikä viikonloppuina.

– Lyhyen yhteistyötyön perusteella voimme sanoa, että kuntalaiset pääsevät hammaslääkäriin ja sehän on pääasia, tähdentää hammashoitaja Tanja Mehtonen.

Nyt pihtiputaalaiset saavat kiireettömään hammashoitoon ajan heti tai vähintään kahden viikon sisällä. Alkusyksystä jonossa oli 250 kuntalaista.

Pihtipudas ja Viitasaari muodostavat Wiitaunionin. Ulkoistus kestää vuoteen 2019, jolloin uudet sote-rakenteet astuvat voimaan.

Tehy-lehden juttu keväältä 2016.