HO: Päiväkodissa oltava pätevä henkilöstö

Epäpätevällä henkilöstöllä toimineen päiväkodin toiminnan sai keskeyttää.

Kuvateksti
Avi keskeytti yksityisen päiväkodin toiminnan syksyllä 2016. Kuva: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Tamperelainen yksityinen englanninkielinen päiväkoti ei saa jatkaa toimintaansa. Näin päätti Vaasan hallinto-oikeus. Se perusteli päätöstään henkilöstön pitkään jatkuneella epäpätevyydellä. 

Kyseessä on merkittävä ennakkotapaus ja vahva kannanotto lasten turvallisuuden ja oikeuksien puolesta.

– Päiväkodeissa tulee olla koulutettuja, kelpoisuusvaatimukset täyttäviä ammattilaisia, Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen toteaa.

English International School of Tampere oli vaatinut hallinto-oikeutta kumoamaan avin keskeytyspäätöksen. 

Aluehallintovirasto keskeytti suullisella päätöksellä päiväkodin toiminnan syksyllä 2016. Avi perusteli päätöstään muun muassa lasten turvallisuudella. 

Päiväkodissa oli puutteita henkilöstön määrässä sekä ruuan riittävyydessä ja laadussa. Lisäksi ongelmia oli päiväkodin johtajan ja yhden työntekijän käytöksessä lapsia ja muita työntekijöitä kohtaan. 

Tarkastushetkellä päiväkodissa oli 46 lasta. Paikalla olleista aikuisista vain kahdella oli tehtävään vaadittava kelpoisuus. Päteviä olisi pitänyt lapsimäärään suhteutettuna olla seitsemän.

Avi tähdensi, että päiväkoti ei ollut kyennyt pysyvästi parantamaan toimintaansa useista mahdollisuuksista huolimatta. Lisäksi se oli tietoisesti vastustanut kaupungin määräyksiä, laiminlyönyt henkilöstön kelpoisuusehtoja ja riittävyyttä sekä vaarantanut lasten turvallisuuden.

Yrityksen henkilöstön kelpoisuuksia oli valvottu vuodesta 2007 lähtien.

Päiväkodissa työskenteli kaiken kaikkiaan 16 henkilöä, joista neljällä oli tehtävään vaadittava kelpoisuus. Myöskään päiväkodin johtajalla ei ollut lastentarhanopettajan tutkintoa, vaikka laki sitä edellyttää.

Tuomio ei ole lainvoimainen.