Hoitajien kokemuksista tehtiin lauluelokuva, joka näyttää vanhustenhoidon kriisin

Tumman huumorin sävyttämässä elokuvassa hoiva-alan naiset laulavat arkisista, absurdeista ja raadollisista kokemuksistaan vanhustenhoidon keskellä. ”Siitä mistä ei voi puhua, on laulettava,” sanoo ohjaaja Susanna Helke.

Kuvateksti
Laulujen sanat ovat syntyneet hoitajien kertomasta.
Kuva: Road Movies Oy

Vanhustenhoidon arki on vahvasti läsnä, kun Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPointin avajaiset toteutetaan tänä vuonna ulkoilmanäytöksenä. Avajaiselokuvana lauantaina esitetään Susanna Helken ohjaama Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja. Elokuva saa DocPointissa maailman ensi-iltansa.

”Me olemme kestävyysvaje, me olemme väärinpäin kääntyneen pyramidin lavea latva,” laulavat Kaavin kunnan eläkeläiset.

Samaa rataa jatkavat hoiva-alan naiset, jotka laulavat arkisista, absurdeista ja raadollisista kokemuksistaan, jotka on koottu hoitajien kertomista kokemuksista.

”En pysty liikkumaan optimointijärjestelmän mukaisessa ajassa, kävelyvauhti on laskettu nuoren terveen liikkujan mukaan.”

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhustenhoidon tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Elokuva näyttää, kuinka tehokkuuden, voitontavoittelun ja säästöjen ristipaineessa hoivatyön eetos on rapautunut.

Elokuvan keskeinen tarinahahmo on lähihoitaja Tiina Hämeenlinnasta. Hän oli ensimmäisiä hoitajia, joka toi työpaikallaan esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa ja joutui yksityisen yrityksen ja kaupunkinsa mustalle listalle.

Kaavin kunnan eläkeläiset joutuvat seuraamaan sivusta, kun kunnassa tapahtuu hoivayksikön ulkoistus Attendolle. Vaikka kuntalaiset ovat aktiivisia ja tuntevat asiansa, demokraattinen päätöksenteko on karannut kuntalaisten ulottumattomiin.

Kestävyysvajeen yhtälöä ratkotaan myös digiloikkaa tekemällä: robotti kohtaa vanhuksia hoivakodissa, hoitajat työskentelevät etähoivakeskuksessa Helsingissä.

Elokuva muistuttaa siitä, mistä työmarkkinoille hyödyttömien ihmisten hoidossa ja hoivassa on kyse: jakamattomasta ihmisarvosta.

”Laulujen kautta elokuva luo katseen hoivan kaupallistamisen ja hoivan eetoksen väliseen yhteensovittamattomuuteen. Siitä mistä ei voi puhua, on laulettava,” sanoo ohjaaja Susanna Helke.

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja

Ohjaus Susanna Helke

Musiikki Anna-Mari Kähärä

Käsikirjoitus Susanna Helke ja Markku Heikkinen

Tuotanto Timo Korhonen / Road Movies Oy

Kesto 92 minuuttia

Tekstitetty englanniksi

Elokuvan ensi-ilta on lauantai-iltana 29. tammikuuta klo 17 Helsingin kansalaistorilla. DocPointin avajaisten valkokankaana toimii Musiikkitalon valoseinä.

DocPoint on Suomen suurin dokumenttielokuvaan keskittyvä elokuvafestivaali. Se tuo Helsingin valkokankaille kerran vuodessa noin sata maailman ja Suomen kiinnostavinta ja koskettavinta ajankohtaista dokumenttielokuvaa. 21. DocPoint järjestetään 31.1.-6.2. Pandemiarajoitusten takia esitykset ovat verkkonäytöksiä.