Hoitajien merkitys terveysasemilla kasvanut

Omat vastaanotot työllistävät hoitajia. Vastuu näkyy myös palkassa.

Kuvateksti
Hoitajat vastaavat pitkäaikaissairauksien hoidosta terveysasemilla. Kuva Pasi Leino

Omia vastaanottoja pitävien hoitajien työn kokonaisvaativuus on työpaikoilla arvioitu. Heidän tehtäväkohtaisia palkkojaan on korotettu esimerkiksi Selänteen kuntayhtymässä, Kainuussa ja Raahen seudun kuntayhtymässä. Palkankorotukset vaihtelevat työnantajittain.

– Alimmillaan omaa vastaanottoa pitävä hoitaja tienaa noin 170 euroa enemmän kuin hoitaja, jolla ei ole omaa vastaanottoa. Korkeimmillaan palkka voi olla satoja euroja enemmän, lakimies Matias Nyman Tehystä sanoo.

Hoitajien määrä ja rooli ovat vahvistuneet terveysasemilla. Vastaanottotyö, kuten pitkäaikaussairauksien hoito, vie hoitajien työajasta suurimman osan. Osuus oli hoitajien työstä suurin riippumatta palveluiden järjestämismallista tai väestöpohjan suuruudesta.

Vastaanottotyö on ohittanut kiireelliset, päivystystyyppiset työtehtävät. Ne ovat nyt toiseksi suurin hoitajien työtehtävien kokonaisuus. 2013 kiireelliset tapaukset veivät suurimman osan hoitajien työajasta.

Työnkuvan muutos käy ilmi THL:n Terveyskeskusten avosairaanhoidon järjestelyt -kyselystä, joka lähetettiin kaikille Suomen terveydenhuollon palveluiden järjestäjille. Kyselyssä selvitettiin terveyskeskusten järjestelyjä. Edellinen kysely tehtiin vuonna 2013.

Myös tutkimus tukee hoitajavastaanottoja. Ne vähentävät palveluiden eriarvoisuutta, parantavat oikea-aikaista hoitoon pääsyä ja palvelujen saatavuutta sekä hallitsevat kustannusten nousua, joka johtuu ikääntyvän väestön lisääntyvästä palvelujen tarpeesta johtuvaa. 

Asia käy ilmi terveystieteiden maisteri Virpi Maijalan väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 27. toukokuuta.