HPV-rokotukset vähentävät syöpää ja tuovat säästöjä

Papillomavirus voisi kadota, jos HPV-rokote annettaisiin sekä tytöille että pojille ja kattavuus olisi riittävän korkea.

Kuvateksti
Asiantuntijoiden mukaan HPV-rokote pitäisi antaa kaikille nuorille. Kuva: iStock

Tutkitut HPV-rokotteet suojaavat virukselle vielä altistumattomia lähes 100-prosenttisesti kohdunkaulasyövän vaikeimmilta esiasteilta ja ehkäisevät leviävää syöpää. Rokotteet ovat tutkimuksissa olleet yhtä tehokkaita sekä miehille että naisille, mikä tukee sukupuolineutraalia rokotusohjelmaa. 

Tiedot käyvät ilmi Duodecim-lehden artikkelista. 

Skotlannissa on käytetty kaksivalenttista rokotetta kymmenisen vuotta, ja kohdunkaulasyövän vaikeimpien esiasteiden määrä on vähentynyt 94 prosenttia. Rokotuskattavuus on 90 prosenttia.

Suomessa 13-vuotiaiden tyttöjen rokotuskattavuus on 70 prosenttia. Länsirannikon rokotuskattavuus oli pitkään rokotusvastaisuuden vuoksi vain 50-60 prosenttia, mutta on nyt noussut 70 prosenttiin.

Lisääntyneen terveyden lisäksi rokotus vähentää kustannuksia, koska HPV-löydökset seulonnoissa vähenevät, jolloin jatkotutkimuksia ei tarvita. Esiasteiden ja syöpien määrä vähenee, jolloin diagnostiikan, hoidon ja seurannan kustannukset vähenevät.

Suomessa HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokote suojaa suuren riskin virustyypeiltä 16 ja 18, ja se annetaan 11–12-vuotiaille tytöille. 

Rokotusten vastustajat ovat pyrkineet yhdistämään HPV-rokotuksia erilaisiin kroonisiin oireyhtymiin. Euroopan lääkevirasto ei ole selvityksissään löytänyt yhteyttä. Haittavaikutuksina on raportoitu pistoskohdan kipua, punoitusta tai turvotusta. Rokotteet eivät ole lisänneet keskenmenoja tai muita raskaushäiriöitä. Rokotteet eivät myöskään ole lisänneet autoimmuunitauteja.

Naisten syövistä yhdeksän ja miesten syövistä yksi prosentti johtuu papilloomaviruksesta. Suuren syöpäriskin HPV-tyyppejä on kolmetoista. Esimerkiksi kohdunkaulasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain 160 naista. Kohdunkaulasyöpään sairastuu yleistyneistä papa-kokeista huolimatta yhä enemmän alle 40-vuotiaita naisia.

HPV:llä on yhteys myös esimerkiksi peräaukko- ja emätinsyöpään sekä penissyöpään.