Hus: Rokottamattomuus vie erikoissairaanhoidon resursseja – hintalappu voi olla jopa miljardi

Jokainen rokottamaton saa koronavirustartunnan jossain vaiheessa. Osa heistä tarvitsee hoitoa sairaalassa.

Kuvateksti
Suomalaisista 26 prosenttia ei ole saanut yhtään rokoteannosta. Kuva: Harri Nurminen

Rokottamattomien suomalaisten koronavirustaudin sairaalahoidon kustannukset tulevat olemaan noin miljardi euroa. Näin arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri laskelmassaan.

Teoreettinen laskelma arvioi, millaiset ovat rokottamattomien koronavirustaudin hoidon kustannukset erikoissairaanhoidossa Suomessa tulevina vuosina.

Laskelman mukaan nykyisillä rokotuskattavuuksilla Suomessa lähes 64 000 henkilöä tarvitsee koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana. Koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus Husissa on ollut 16 338 euroa.

Laskelma lähtee siitä oletuksesta, että jokainen rokottamaton henkilö tulee ennemmin tai myöhemmin saamaan koronavirustartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon. Riski päätyä sairaalahoitoon vaihtelee ikäryhmittäin.

Esimerkiksi alle 20-vuotiaiden tartunnan saaneiden riski päätyä sairaalahoitoon on arvioitu 0,5 prosentiksi, mutta yli 70-vuotiailla riski on jo 30 prosenttia.

"Rokottamattomuuden hintalappu laskee, jos rokotuskattavuus nousee tai markkinoille tulee koronavirustaudin kulkua oleellisesti helpottava lääke”, sanoo Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

”Vaikka kustannukset eivät toteutuisikaan noin suurina, niin sanotun jäännöstaudin kustannukset ovat joka tapauksessa valtavat."

Mäkijärvi sanoo, että kustannukset ovat jostain muusta pois, ellei terveydenhuollon resursseja lisätä. Tehohoidon kapasiteetin lisääminen on hänen mukaansa välttämätöntä, jotta muutkin kuin koronaviruspotilaat saadaan hoidetuksi.

"Erikoissairaanhoidon resursseja tarvitaan muiden potilaiden hoitoon sen sijaan, että hoidamme potilaita, joiden tauti olisi voitu estää toimivalla ja turvallisella rokotteella."

Laskelmassa ei ole mukana lyhyistä sairauslomista, jälkipoliklinikkakäynneistä, koronan pitkäaikaisoireiden hoidosta, eläkkeistä, perusterveydenhuollon kuormituksesta tai muiden sairauksien hoitoviiveistä aiheutuvia kustannuksia.