Influenssarokote parantaa potilaiden turvallisuutta

Kohta on vuotuisen influenssarokotuksen aika. Tehy suosittelee rokotusta potilasturvallisuuden vuoksi.

Kuvateksti
Korkea kuume on yksi influenssan oireista.

Rokotukset ovat tärkein keino ehkäistä influenssaa ja sen vakavia jälkiseurauksia, kuten keuhkokuumeita ja kuolemia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön influenssarokotukset ovat merkittävä osa potilas- ja työturvallisuutta. Sairaalassa influenssatartunnan riski on lähes kaksinkertainen muuhun yhteiskuntaan verrattuna. Tutkimusten mukaan jopa puolet influenssatartunnan saaneista on oireettomia ja tartuttaa siten tautia tietämättään.

Pahimmillaan influenssaepidemian aikana sairastuu vajaa miljoona suomalaista. Heistä 500–2000 kuolee. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on influenssarokotussuosituksen tärkeä kohderyhmä riskiryhmien lisäksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri saavutti viime kaudella 2000-luvun korkeimman influenssarokotuskattavuuden, kun työssä olevista 84 prosenttia otti rokotteen. 80–100 prosentin kattavuus saavutettiin osastoilla, joilla hoidetaan influenssalle erityisen alttiita potilaita. Husissa henkilöstön influenssarokotusten kattavuus on Euroopan kärkitasoa.

Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella on viime vuosina rokotettu vain 25 prosenttia henkilökunnasta. Sairaanhoitopiirinä alueella aloittava Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymä Essote työllistää 3 000 työntekijää. Nykyisillä luvuilla tulevassa Essotessa työskentelee 2 250 suojaamatonta työntekijää, kirjoittaa Länsi-Savo.

Rokotusten ottaminen ei ole pakollista. Tehy suosittelee, että jokainen terveydenhuollon ammattihenkilö ottaa kansallisen rokotusohjelman mukaiset ja terveysviranomaisten suosittelemat rokotukset. 

– Jokaisen on itse mietittävä rokottamatta jättämisen seuraukset, sen vaikutukset potilasturvallisuuteen ja omaan perhepiiriin, sanoo Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Työnantajalla ei ole oikeutta uhata erottamisella, mikäli työntekijä ei halua ottaa influenssarokotusta. Hengityssuojan käyttöä voi työntekijältä edellyttää.

22.9.2016 Korjattu kattavuusprosentti.