Joukkoirtisanoutuminen etenee — "Hallitus ja työnantajat kaatavat bensaa liekkeihin"

Tehy ja SuPer julistavat koko kunta-alalle myös tilapäisen siirron kiellon.

Kuvateksti
Tehyn valtuusto on päättänyt toimeenpanna joukkoirtisanoutumisen erikoissairaanhoidossa.
Kuva: Jaakko Martikainen

Tehy ottaa käyttöön uudet työtaistelutoimet.

Valtuusto on päättänyt toimeenpanna joukkoirtisanoutumisen erikoissairaanhoidossa. Tehy ilmoittaa ajankohdan ja kohteet myöhemmin.

Valtuusto päätti myös asettaa toistaiseksi voimassa olevan tilapäisen siirron kiellon koko kunta-alalle sotesopimuksen ja KVTES:n piiriin. Kielto astuu voimaan välittömästi.

Kuntasektorilla on voimassa myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

TILAPÄISEN SIIRRON kielto estää tehyläistä tai superilaista siirtymästä tekemään työtä toiseen työtehtävään tai toiseen työskentelypaikkaan työehtosopimuksen mahdollistamalla tilapäisellä siirrolla.

Hoitajien työehdoista on neuvoteltu, ja työriitaa soviteltu eri kokoonpanoissa vuoden alusta asti.

Neuvottelut ovat Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan pitkittyneet, koska Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat ei ymmärrä sote-alan ongelmien vakavuutta. 

"Tämä ei ratkea pakottamalla hoitajia töihin tai murtamalla lakkoja. Ennemmin tai myöhemmin hoitajia on kuunneltava ja heidän vaatimuksiinsa taivuttava. He äänestävät muuten kaikki jaloillaan", sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mielestä päättäjien pitäisi asettaa painetta työnantajia kohtaan, jotta sopu löytyisi.

"Painetta on toistaiseksi asetettu vain hoitajille viemällä heiltä perusoikeudet ja ajamalla heidät lailla pakkotyöhön."

Vuosikymmenien säästöt, miljardien aliresurssointi ja vakava hoitajapula ovat ajaneet sote-sektorin tilaan, josta esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi eilen: Jorvin päivystys ruuhkautui totaalisesti. 

"Kansalaisena olisin todella huolissani ja vaatisin päättäjiltä vastauksia, miten sote-katastrofi aiotaan estää. Nythän tilanne on näyttänyt siltä, että hallitus ja työnantajat lähinnä kaatavat bensaa liekkeihin."

Myös SuPer on tehnyt päätökset vastaavista työtaistelutoimista. 

Lue lisää: Kuntasektorin neuvottelut