Karanteeni ei vähennä ansioita – Kela maksaa tartuntatautirahaa

Oikeanlainen varautuminen ja osaamisen ylläpitäminen ehkäisee koronavirukseen liittyviä pelkoja, muistuttaa Tehyn asiantuntija.

Kuvateksti
Eristyspotilaan kohtaaminen kuuluu terveydenhuollon ammattihenkilöiden peruskoulutukseen, mutta työnantajan pitää huolehtia osaamisen ylläpitämisestä ja selkeistä ohjeista. Kuva: Jussi Tuokkola

Tähän mennessä Suomessa on todettu seitsemän koronavirustartuntaa ja yli sata ihmistä on asetettu kotikaranteeniin. Viruksen leviäminen huolettaa tällä hetkellä monia ja Tehyyn on tullut jonkin verran kyselyjä asiasta.

Tärkeintä on Tehyn työympäristöasiantuntijan Kaija Ojanperän mukaan huolellinen ennaltaehkäisy niin, etteivät työntekijät saa tartuntaa.

– Eristyspotilaan kohtaaminen kuuluu terveydenhuollon ammattihenkilöiden peruskoulutukseen, mutta osaamisen ylläpitäminen vaatii työnantajan selkeitä ohjeita ja taitojen ylläpitämistä säännöllisellä koulutuksella. Oikeanlainen varautuminen ja osaamisen ylläpitäminen ehkäisevät pelkoja, muistuttaa Ojanperä.

Jos työntekijä määrätään olemaan poissa töistä tartuntataudin vuoksi, joko eristettynä tai karanteenissa, ansionmenetys korvataan tartuntatautipäivärahalla. Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa koko ajalta. Maksun määrä perustuu työnantajan selvitykseen. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa.

Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalle, jos lapsi on määrätty olemaan poissa päivähoidosta tai koulusta eikä huoltaja voi käydä sen vuoksi töissä.

– Jos työntekijällä on jokin perussairaus, kannattaa olla yhteydessä työterveyshuoltoon, jossa arvioidaan ilmeinen alttius saada työstä vaaraa terveydelleen. Tällöin työnantajan pitää suojata työntekijän terveyttä eikä häntä saa käyttää tällaiseen työhön, Ojanperä sanoo.