Kasvisruoka laihduttaa yhtä hyvin kuin Välimeren ruokavalio

Vertailu osoittaa, kuinka kasviruokavalio ja perinteinen Välimeren ruokavalio toimivat yhtä tehokkaasti laihduttamisessa.

Kuvateksti
Vähäkalorinen kasvisruoka toimii laihduttaessa. Kuva: Pia Inberg

Kasvisruokavalioon vaihtavat sekasyöjät laihtuvat yhtä hyvin kuin Välimeren perinteiseen ruokavalioon vaihtavat. Tämän osoittaa tuore italialaistutkimus. Tätä ennen näitä kahta ruokavalioita ei ole tutkimuksissa vertailtu.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 120 ylipainoisen sekasyöjän kokeeseen, jossa osallistujat noudattivat kolmen kuukauden ajan joko vähäkalorista kasvisruokavaliota tai vähäkalorista Välimeren ruokavaliota.

Parin viikon tauon jälkeen osallistujat vaihtoivat toiseen ruokavalioon niin, että tutkimuksen päättyessä kaikki olivat noudattaneet kumpaakin dieettiä.

Kasvisruokavalio sisälsi tässä tutkimuksessa myös kananmunia ja maitotuotteita. Välimeren perinteisessä ruokavaliossa on runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja. Se sisälsi kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Osallistujat laihtuivat hieman alle kaksi kiloa kummankin ruokavalion aikana, joten tässä suhteessa dieetit olivat yhtä hyviä. Joitain eroja kuitenkin näkyi, kun analyysissa keskityttiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Kasvisruoka oli parempi haitallisen LDL-kolesterolin alentamisessa, mutta välimerellinen dieetti pienensi haitallisten triglyseridien pitoisuuksia.

Italialaisten havainnot ovat kiinnostavia, sillä vaikka kumpikin ruokavalio tiedetään terveelliseksi, niiden keskinäistä paremmuutta laihduttamisessa ei ole tiettävästi tutkittu. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa suuremmissa ja pitemmissä tutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim