Kätilöliitto: Naisella oikeus turvalliseen aborttiin

Oikeus päättää omasta kehosta, lasten lukumäärästä ja niiden saamisen ajankohdasta on ihmisoikeus, muistuttaa Suomen Kätilöliitto.

Kuvateksti
Naiset eri puolilla maailmaa osallistuivat viime viikonloppuna Women's March -mielenosoituksiin naisten oikeuksien puolesta. Kuva Lehtikuva.

Suomalaiset kätilöt ovat huolissaan vaikeuksista, joita maailman naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys joutuu kohtaamaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöksen myötä. Trump päätti rajoittaa yhdysvaltalaisten kansalaisjärjestöjen aborttineuvontaa ja aborttien tekemistä maailmalla.

Liitto tähdentää kannanotossaan, että tiedon ja asianmukaisen terveydenhuollon puute sekä lainsäädännön esteet asettavat lukuisat naiset vaaraan eri puolilla maailmaa. Maissa, joissa raskaudenkeskeytys on laiton tai sallittu vain harvoin, tuhannet naiset joutuvat turvautumaan terveydelleen vaarallisiin ratkaisuihin tai synnyttämään lapsen, jota eivät halua.

Suomen YK-liiton mukaan lisääntymisterveyteen liittyvät haasteet ovat yleisin naisten kuoleman tai vamman aiheuttaja kehitysmaissa.

Lainsäädäntöä ehkäisyn, raskauden keskeytyksen ja seksuaali- ja lisääntymisterveyttä koskevan tiedon jakamiseksi on tiukennettu monissa maissa. Naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys on osoittautunut vaikeaksi käsiteltäväksi myös YK:ssa.

Maailmassa tehdään vuosittain noin 45 miljoonaa raskaudenkeskeytystä, joista arviolta 19 miljoonaa on vaarallisia. Viitisen miljoonaa naista joutuu vuosittain sairaalahoitoon vaarallisissa olosuhteissa tehtyjen raskaudenkeskeytysten ja siihen liittyvien komplikaatioiden vuoksi.

Lähes 70 000 naista kuolee vuosittain vaaralliseen raskaudenkeskeytykseen.

Suomen Kätilöliitto on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö.