Koronaviruksen vaikutusta: ruokatauko työajalla

Tampereen kaupunki ja Essote ovat siirtyneet siihen, että koko sote-henkilöstö voi ruokailla joutuisasti työn ohessa. Tehyn ammattiosastot toivovat järjestelystä riittävän pitkäaikaista ja mieluiten pysyvää.

Kuvateksti
Monet työpaikkaruokalat ovat sulkeneet ovensa pandemian takia, joten hoitohenkilöstön on turvattava eväisiin. Kuva: iStock

Etenkin isoissa työyhteisöissä on järkevää, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ruokailee joutuisasti työajalla työn ohessa pandemian aikana.

Tampereen kaupunki otti järjestelyn käyttöön Tehyn Tampereen kaupungin ammattiosaston aloitteesta. Työnantaja on ohjeistanut, että myös yleistyöajassa olevat ruokailevat työajalla.

– Kun olet syönyt, sinun toivotaan poistuvan taukotiloista, ettei se ruuhkaudu. Tämä järjestely auttaa henkilöstön jaksamisessa, perustelee pääluottamusmies Johanna Santaniemi.

Sama toimintamalli on otettu käyttöön Essotessa. Aloitteen teki sielläkin Tehyn Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän ammattiosasto. Yleistyöaikaa tekevien ruokatauko sisältyy nyt työaikaan. Järjestely on voimassa ainakin valmiuslain voimassaoloajan eli 13. toukokuuta asti.

– Pandemia kuormittaa henkilöstöä. Tietyillä osastoilla etenkään etulinjassa ei muutenkaan ehdi pitämään kunnon taukoja, kertoo Tehyn pääluottamusmies Anna Kuitunen.

Ammattiosastot katsovat, ettei järjestely voi loppua äkisti. Toiveissa on, että se jäisi pysyväksi.

– Kiireettömien asioiden jono kasvaa koko ajan ja jonon purku tulee ottamaan aikansa, muistuttaa Santaniemi.

– Pandemian vaikutuksista palautuminen vaatii aikaa, joten järjestelyn on jatkuttava, täydentää Kuitunen.

Monet kuntatyönantajat ryhtyivät jaksotyöuudistuksen yhteydessä siirtämään työntekijöitä jaksotyöajasta yleistyöaikaan, vaikka uudistus ei tätä edellyttänyt. Muutos on aiheuttanut ongelmia työpaikoilla, koska työntekijät eivät välttämättä pysty pitämään ruokataukoa.

Jos ruokatauko on omaa aikaa, työntekijän pitää pystyä se pitämään ja esimerkiksi poistua työpaikalta.

Otsikkoa muokattu 2.4.

Lue lisää:

Ruokatauko voi olla työaikaa

Tehy: Työsuojeluun liittyvä yhteistoiminta aloitettava työpaikoilla heti – korona ei odota