Lappi ja Satakunta alkavat kouluttaa hyvinvointianalyytikoita – datan analysointi auttaa järkeistämään hoitoa

Ensimmäinen haku uuteen koulutukseen alkaa maaliskuussa.

Kuvateksti
Samkissa voi suuntautua hyvinvointianalytiikan lisäksi hyvinvointiteknologian ja sitä hyödyntävien palvelujen kehittämiseen.
Kuva: iStock

Lapin ja Satakunnan ammattikorkeakoulut alkavat kouluttaa hyvinvointianalyytikoita osana ylemmän amk-tutkinnon tutkinto-ohjelmaa. 

Samkissa suuntautua voi hyvinvointianalytiikan lisäksi myös hyvinvointiteknologian ja sitä hyödyntävien palvelujen kehittämiseen.

”Hyvinvointianalyytikkoja tarvitaan eri puolilla terveydenhuoltojärjestelmää. He tuottavat tietoa hoitotiimin tai johdon päätöksenteon tueksi. He analysoivat potilasdataa ja asiakastietoa, mikä auttaa palveluohjauksen ja asiakaskokemuksen kehittämisessä”, tutkijayliopettaja Sari Merilampi Samkista kuvailee.

Ensimmäinen haku koulutukseen on maaliskuussa, ja Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa on tarjolla yhteensä 70 opiskelupaikkaa.

Koulutus kestää vuodesta kahteen sen mukaan, millainen tausta opiskelijalla on.

Ylempään amk-koulutukseen hakevalla pitää olla amk-tutkinto ja vähintään kahden vuoden työkokemus alalta. Suosittuja suuntautumisvaihtoehtoja sote-alalla ovat olleet sosiaali- ja terveysalan johtaminen sekä kehittämisen ja kliinisen asiatuntijan ohjelmat.

Hyvinvointianalyytikon koulutusta pilotoitiin Sitran, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja Tallinnan teknillisen yliopiston yhteistyönä vuosina 2017–2018.

Lue Tehy-lehden juttu Suomen ensimmäisestä hyvinvointianalyytikosta:

Minna-Maarit kaivaa hoidon pullonkaulojen syyt selville datan avulla